Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

4.8 C
Skopje
Tuesday, March 28, 2023

More
  домаАгро советиНега на јагоди после бербата

  Нега на јагоди после бербата

  Јагоди – овошки со најдолг животен век. Во зависност од сортата и начинот на одгледување, може да се обезбедат повеќе берби годишно.

  За да се искористи сиот потенцијал, не треба да се занемари грижата за јагоди по бербата, која вклучува и отсекување на ластарите.

  Ластарите почнуваат интензивно да се развиваат по завршувањето на бербата на јагоди, од јуни до септември.

  Токму во тој период потребно е редовно да се кројат, во фаза кога достигнуваат должина од 10-15 см. Бидејќи се развиваат со хранење од матичното растение, го ослабуваат нејзиниот развој и негативно влијаат на приносот и квалитетот на плодовите во наредната година.

  Со примена на оваа техничка мерка, приносот може да се зголеми и до 50 проценти во однос на насадите каде што ластарите ќе бидат оставени слободно да се развиваат.

  Отстранувањето на ластарите се врши рачно, со ножици или нож. Корнењето не се препорачува за да не се повреди целото растение.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img