Како да спречите расипување на зимницата – Зеленчукот и овошјето може да се конзервираат на неколку начини, а еден од нив е употребата на високи температури, односно стерилизација во рерна или со готвење.
Дојде време кога зеленчуковите градини нудат изобилство храна. Вредните раце ги преработуваат во слатка и солена зимница или нивни комбинации. Во оваа подготовка, пред да ги ставите теглите во складиште, потребно е зимското складирање да се заштити од расипување.
Разлики помеѓу стерилизација и пастеризација
Конзервирањето на храната е најстариот процес за нејзино зачувување. Се користат различни методи, а еден од нив е изложување на високи температури со цел да се убијат микроорганизмите кои предизвикуваат расипување (гниење) на храната што сакаме да ја зачуваме.
Стерилизацијата е процес на зачувување на храната на температури од 100 до 120 степени Целзиусови. Пастеризацијата е процес на зачувување на храната под 100 степени Целзиусови (55-70 °C). Пастеризацијата главно се користи за зачувување на течна храна (млеко, павлака, течни сокови, вина…).
Заштита на зимницата во тегла од расипување
Наједноставниот начин се однесува на варена зимница. Најпрво треба да се стерилизираат теглите , а кога ќе заврши подготовката на саканата храна се прелива во врели тегли кои се полнат до врвот и веднаш се затвораат. Свежо наполнетите тегли може да се превртат наопаку 5-10 минути, а целта на ова превртување е врелата содржина да ги убие микроорганизмите кои се наоѓаат на капакот и околу работ на теглата.
Зимницата треба полека да се олади, затоа нашите баби ја завиткуваа во ќебиња. Ова е важно, бидејќи при бавно ладење воздухот во теглата се собира и создава вакуум кој обезбедува долговечност на зимницата.
За овој метод најдобро одговараат тегли со капаци со навртување. Звукот што се слуша при отворањето е знак дека теглата била херметички затворена.
Стерилизација на зимница со готвење
Друг начин да се заштити зимницата од расипување е веќе наполнетите тегли да се варат кратко. На овој начин најчесто се пастеризира ладната зимница, како што е киселиот зеленчук. Во длабоко тенџере се става кујнска крпа, а наполнетите тегли се ставаат да не се допираат. Важно е да не се допираат за да не се скршат. Потоа тенџерето се полни со вода до 2/3 од висината на теглите. Сè се готви додека не зоврие и уште 15 минути потоа. Се остава да се излади (не ги вадете теглите од вода). Дури кога се ќе се излади – теглите се вадат.
Стерилизација во рерната
Третиот метод се користи главно за кисели зеленчуци, но може да се користи и за варен зимски зеленчук. Со овој метод, важно е да нема фолија или гумени ленти на теглите. Рерната се загрева на 100-120 степени. Горниот и долниот грејач се вклучени. Теглите се ставаат на жица (не на дното на рерната, бидејќи не сакаме теглите да пукнат).
Ако ставате врела зимница, ставете ја во загреана рерна. Ако се става ладна зимница, се става во рерна што се загрева. На овој начин се спречува пукање на теглите.
Теглите се чуваат во рерна околу половина час. Потоа рерната се исклучува, а теглите со зимницата остануваат внатре додека рерната целосно не се излади.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.