Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

24.8 C
Skopje
Saturday, May 25, 2024

More
  домаАгро советиЗошто се прави агрохемиска анализа на почва?

  Зошто се прави агрохемиска анализа на почва?

  petel baner

  Агрохемиската анлиза на почва е важна алатка за одредување на потребите на различните култури во поглед на хранливите материи.

  Редовно земање на почвени проби и нивно испитување во лабораторија може да ги следи промените и ефикасноста на прихраната која се применува.

  Точноста на резултатите од агрохемиската анализа зависат од тоа колку е добра техниката на земање на почвените проби и податоците и белешките за секоја земена проба.

  Користа од агрохемиска анализа е повеќестрана – правилно, навремено ѓубрење на културите, зголемување на приносот, подобрување на квалитетот на производите.

  Навремено ѓубрење со точно одредени количини вештачки ѓубрива, го намалува загадувањето на почвата и подпочвените води со неискористените ѓубрива, кои се употребуваат на земјоделските површини.

  Кога се зема почвена проба за агрохемиска анализа?

  Зависно од културата и целта почвените проби се земаат во пролет или есен. Најдобар период за земање е на три месеци пред сеидбата или садењето. Доколку условите тоа не го дозволуваат може и на неколку недели пред садењето.

  Agrobot

  Земање почвена проба од ораница

  Длабочината на земање е 20 см. Метод на земање- цик-цак или по случаен избор при што се земаат 5-20 посебни проби. Посебните проби се собираат во кофа, грутките се раскршуваат, се одстрануваат крупните растителни остатоци и камењата и добро се меша до конечна унифицирана проба.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Унифицираната проба тежи 1-1,5 кг и се праќа во лабораторија на агрохемиска анализа. Најлон кесата со унифицираната проба се става во друг најлон и во неа се става хартиено ливче. На ливчето се запишани податоци за пробата (име на земјоделецот, парцелата од која е земена пробата и датум на земање).

  Во прилог на пробата се доставува и соодветен формулар за земање почвена проба. Тој формулар содржи и други податоци како на пример: претходна култура што се одгледувала и принос од неа, култура која се планира да се одгледува и планиран принос и др. податоци. Формуларот се добива од лабораторијата за вршење агрохемиска анализа.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img