Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

26.8 C
Skopje
Friday, June 9, 2023

More
  домаАгро советиДали вода со шеќер навистина им помага на растенијата?

  Дали вода со шеќер навистина им помага на растенијата?

  Прихранувањето на растенијата со вода со шеќер е популарен градинарски трик, но дали навистина им помага на растенијата?

  Вода со шеќер е комбинација од вода од чешма и шеќер што се користи како растителна храна. Шеќерот обично се додава во топла или зовриена вода за лесно да се раствори. Многумина веруваат дека шеќерната вода ја подобрува фотосинтезата на растенијата.

  Во процесот на фотосинтеза, растенијата користат енергија, вода и јаглерод диоксид за производство на шеќер и скроб. Идејата за хранење на растението со шеќерна вода се заснова на претпоставката дека шеќерот обезбедува дополнителни јаглехидрати кои растението ги зема со своите корени. Теоријата е дека шеќерот го стимулира растот на растенијата.

  Како вода со шеќер влијае на растенијата?

  Постојат неколку причини зошто шеќерната вода не делува како растителна храна. Растенијата немаат дигестивен систем кој го метаболизира шеќерот како луѓето. Покрај тоа, шеќерот што го произведуваат е гликоза, моносахарид, додека шеќерите што ги консумираме во продавница се полисахариди, посложени шеќери составени од синџири на моносахариди кои не се разложуваат лесно.

  Не само што корените на растенијата не можат да земат шеќер, давајќи им шеќер растворен во вода, корените исто така се блокирани да апсорбираат вода, а растението без вода венее и на крајот умира. Растенијата сами вршат фотосинтеза, саморегулирајќи го количеството шеќер што го произведуваат за да растат.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img