Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

14.8 C
Skopje
Saturday, June 15, 2024

More
  домаАгро советиКолку храна е потребна за успешно презимување на пчелите?

  Колку храна е потребна за успешно презимување на пчелите?

  petel baner

  Количеството и квалитетот на храната неопходна за презимување на пчелите е многу важна ставка. Ова е особено за младите, неискусни пчелари кои немаат доволно години пчеларство зад себе.

  Количината на храна потребна за презимување на пчелите значи квалитетна храна која ќе биде доволна за секоја пчелна колонија нормално и брзо да влезе во пролетниот развој.

  Неопходно е, доколку пчелната колонија има 6 рамки потомство на крајот на август, на нив да има и богати венци со мед (околу 10 см). Тие треба да се спуштат до половина од рамката на полукружен начин.

  agrounik

  На такви 6 средни рамки само во венчињата има најмалку 8 кг мед. Таа количина на храна треба да биде доволна до март, но во зависност од временските услови. Студената пролет со голем број врнежливи денови ќе влијае дали оваа храна ќе биде доволна или треба да се надополнува. Посебно што во март започнува интензивниот развој на пчелните семејства. Токму тогаш им е потребна најголема количина на квалитетна храна за стимулирање на матицата, а тоа се мед и полен.

  Тоа значи дека покрај овие 6 рамки со венци од мед, кои ќе се продлабочуваат до средината на септември како што се намалува потомството, треба да има уште две рамки лево и десно со полен и мед во кошницата и да се речиси полни (околу 12-15 кг).

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk
  Со такви рамки од страна (кои се резерва), во зимскиот период, секогаш кога дозволуваат временските услови, пчелите ги надополнуваат залихите бидејќи секогаш имаат тенденција да имаат храна во непосредна близина.

  Во лошите години на пасење, неопходно е да се обрне посебно внимание на потребната количина на храна. Кој ќе успее да обезбеди, секако, заедно со останатите подготовки, може да биде мирен. Може нормално да ги дочека пролетните денови од наредната пчеларска година.

  Друг фактор влијае на развојот и динамиката на развојот на самите пчелни колонии. Поточно климатските услови во последните неколку години, кои значително се променија. Зимите се поблаги отколку порано. Но, тоа не ја доведува во прашање количината на квалитетна храна, бидејќи се што е вишок на првото сериозно пасиште (багремот) побрзо ќе се акумулира од пчелите и ќе се складира во ќелиите.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img