Слатко од смокви е едно од највкусните и најчесто подготвувани десерти за во текот на годината.
Слатко кое е многу вкусно, а процесот на подготовка не бара многу состојки и време. Ќе ви требаат само смокви, вода и шеќер.
Начин на подготовка:
Големо тенџере речиси целото се полни со вода и кога ќе зоврие се става 1 килограм шеќер (на 1 килограм шеќер се ставаат 40 смокви), се меша додека не се растопи шеќерот и се остава да врие 30-35 минути.
Зрелите смокви се мијат убаво неколку пати, а потоа една по една внимателно се ставаат во тенџерето за да се залепи шербетот.
Лимонот се мие и се сече на кришки и се додава во тенџерето заедно со ванилиниот шеќер.
Се остава да врие додека да се сварат смоквите и шербетот да се згусне. Потоа се покрива со мокра крпа и се остава да отстои преку ноќ.
Утредента слаткото од зрели смокви се собира и се става во миени стаклени тегли.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката агро забава како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.