Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

33.8 C
Skopje
Thursday, July 18, 2024

More
  домаАгро ВестиСтудијата откри како да им се помогне на земјоделските култури и да...

  Студијата откри како да им се помогне на земјоделските култури и да се намали потребата од азот

  petel baner

  Истражувањата се фокусирани на процесот на фиксација на азот, кој е карактеристичен за мешунките, но не и за житариците. Тие немаат бактерии кои го апсорбираат овој елемент од воздухот.

  Светот се соочува со проблемот на недостиг на азотни ѓубрива, кои се неопходни за растот на растенијата. Група истражувачи од Универзитетот во Калифорнија, Дејвис, открија начин да се одгледуваат житарки, како пченица и ориз, со помалку азот. Ова го намалува загадувањето и заштедува финансиски ресурси на земјоделците.

  Студијата доаѓа од лабораторијата на Едуард Блумвалд, угледен професор по растителни науки во Катедрата за растителни науки во Дејвис во UC, кој пронашол нов начин да го апсорбира овој елемент.

  Житарици и фиксација на азот

  Неопходен е за раст на растенијата, а современото земјоделство е незамисливо без употреба на хемиски ѓубрива кои ја зголемуваат продуктивноста. Во исто време, неговите соединенија ги загадуваат водните ресурси, ги зголемуваат емисиите на стакленички гасови, истекуваат во почвата и подземните води и придонесуваат за проблеми со здравјето на луѓето. Студијата може да создаде остварлива алтернатива.

  “Азотните ѓубрива се исклучително скапи. Сè што можете да направите за да го елиминирате тој трошок е важно. Проблемот се парите од една страна, но има и штетни ефекти врз животната средина”, вели Блумвалд.

  agrounik

  Истражувањето е фокусирано на процесот на фиксација на азот, кој е карактеристичен за мешунките, но не и за житариците, бидејќи тие немаат бактерии кои го апсорбираат овој елемент од воздухот. Затоа им е потребен неоргански азот од соединенија како амонијак и нитрати кои доаѓаат од ѓубривата што ги додаваме во почвата.

  Ќе се применува и на други растенија

  Растенијата создаваат супстанции кои им помагаат на почвените бактерии да апсорбираат азот. Фокусот е на модифицирање на растенијата за да се произведе што е можно повеќе од нив. Тие ќе го апсорбираат добиениот амонијак и на тој начин може да се намали количината на нанесеното ѓубриво.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Истражувачите користеле хемиски скрининг и геномика за да ги идентификуваат соединенијата во растенијата од ориз кои ја подобруваат активноста на бактериите за фиксирање на азот. Беа препознаени начините на создавање супстанци. Со помош на технологијата за уредување на гени, зголемено е производството на стимулирачки соединенија кои придонеле за формирање на биофилмови. Токму биофилмот (заедница на микроорганизми која е неповратно поврзана со површината) е одговорен за содржината на бактериите. Ја зголемува конверзијата на азот и количината на амонијак во почвата околу растенијата.

  Универзитетот во Калифорнија поднесе барање за патент за оваа техника, која може да се примени и на други растенија.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img