Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

15.8 C
Skopje
Sunday, June 16, 2024

More
  домаАгро советиШто е клучно по бербата - како да се чуваат крушите за...

  Што е клучно по бербата – како да се чуваат крушите за зимата?

  petel baner

  Борот е еден од најважните микроелементи потребни за висококвалитетно ѓубрење на крушите и другите овошја, а особено јаболката.

  Бербата на крушите наскоро ќе заврши. По бербата, на овоштарите им се препорачува да ги хранат дрвјата, особено оние што имаа плод. Тие се исцрпени од плодоносењето и борбата со сушата, која годинава беше проблем и во овошните насади каде се применуваше наводнување.

  Исхраната со микро и макроелементи е неопходна мерка за обновување на дрвјата и обезбедување оптимален принос во следната вегетативна сезона. Борот е еден од најважните микроелементи потребни за висококвалитетно ѓубрење на крушите и другите овошја, особено јаболката.

  Бор – клучен микроелемент

  Прихранувањето треба да се нанесе околу петнаесет дена по бербата бидејќи тогаш започнува подготовката на дрвјата за зимата. Листовите почнуваат да пожолтуваат и хранливите материи се транспортираат од листовите до кореновиот систем. Затоа е важно да се оплоди со препарати на база на бор, цинк и манган.

  Борот е пресуден затоа што е потребен за подобро оплодување. Благодарение на него поленот навлегува до стигмата на пестикот, а со тоа и создава идни плодови. Доколку се дава пред почетокот на следната вегетативна сезона, односно пред и за време на прелистувањето, поради малата асимилаторска површина на новоотворените листови, доаѓа до послабо ѓубрење. Ако дрвото го пренесе борот до коренот по бербата, повеќе од него ќе биде достапно на почетокот на следната вегетативна сезона.

  Недостигот на овој елемент во фазата на оплодување се одразува во закржлавеност на плодовите. Тие се помали и деформирани, т.е. најчесто испакнати. Пожелно е да се додава бор во текот на сезоната на растење, пред бербата, особено во јули. Поради високите температури, во случај на негов недостаток, кожата на целото овошје ќе порумени.

  И цинкот и манганот се важни

  Освен борот, важен микроелемент е и цинкот. Доколку има недостаток, листовите и плодовите паѓаат предвреме. По оплодувањето се формираат ситни и тесни листови во вид на розети или метли. Неопходно е и поради зголемената отпорност на мраз. Ако едно семе преживее во семеницата може да резултира со формирање на плод кој нема да биде квалитетен, но сепак ќе го преживее мразот.

  agrounik

  Манганот влијае на заостанувањето на листовите и дрвото доколку не е доволно застапен. Кога се додава преку листовите, по бербата, на дрвото му е достапен на почетокот на пролетта, кога започнуваат интензивните процеси.

  Не заборавајте за азот и минерални ѓубрива

  Покрај споменатите микроелементи, кои може да се најдат во повеќето земјоделски аптеки, на овошките по бербата се додава и азот, што претставува „погонско гориво“ за почетокот на следната вегетативна сезона. Стеблото исто така ќе го пренесе во кореновиот систем. Се додава, најчесто, во форма на уреа. Треба да се внимава ако температурите се високи во текот на есента, а особено кога е лето.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Ако се додаде кога температурите се над 20 степени, тоа може да доведе до ретровегетација, т.е. нов бран на вегетација, што е исклучително опасно за растението бидејќи во зимскиот период влегува неподготвено кога може да замрзнат недоволно пошумените растителни делови.

  Секако, по бербата, и пред движењето на вегетацијата, добро би било дрвјата да се хранат со изгорено ѓубриво и минерални ѓубрива. Ова особено се однесува на дрвјата кои имале оптимален род во претходната вегетативна сезона и кои треба да се опорават и да се снабдат со макро и микроелементи за да можат добро да произведат во следната година.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img