Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

19.8 C
Skopje
Friday, April 26, 2024

More
    домаАгро ЗабаваПосен деликатес - Пифтија од грав

    Посен деликатес – Пифтија од грав

    petel baner

    Пифтија од грав е идеално посно предјадење, кое можете гордо да го донесете на трпеза, постејќи во масло или на вода. Хранлива, здрава, но и исклучително вкусна, неизоставен дел од посна трпеза за време на велигденските пости. Состојките се лесно достапни, евтини, а самиот процес на подготовка е многу едноставен. 

    За почеток – што да се купи? Па, наједноставниот – излупен грав. Можете да го најдете во сите подобро опремени продавници за здрава храна. Ако немате излупен, можете да го земете и оној во лушпа, но малку ќе го отежни процесот. Во принцип, важно е да се чува на суво. Излупете половина килограм. Веројатно веќе ги имате сите останати состојки во вашата кујна – сол, бибер, лук, пипер и, по желба, маслиново масло.

    Agrobot

    Подготовка

    Оставете го гравот во лушпата да набабри, а потоа излупете го со остар нож. Ако сте купиле излупен, само ставете го во ладна вода преку ноќ. Првата вода треба да се фрли, а потоа повторно да се прелива ладна вода во подлабоко тенџере и да се стави гравот да се свари. Додадете сол и бибер по вкус и неколку мелени чешниња лук на крајот од готвењето. Додадете две лажици маслиново масло.

    Готвењето е завршено кога гравот ќе стане толку мек што може да се пасира со рака, а речиси целата вода ќе зоврие. Гравот треба да се исцеди и да се меша со рачен миксер, во блендер или рачно ако сакате. Ако смесата е премногу густа, слободно разредете ја со водата во која се варел гравот. По желба додадете уште малку сол, бибер и свеж лук.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Истурете ја масата во сад кој претходно сте го подмачкале со вода, израмнете ја, па оставете да се излади. Кога ќе се излади исечете го на „дијаманти“. Повторно, правиме разлика: посипете со малку истолчена пиперка, а по желба посипете маслиново масло и пипер.

    Пифтија од грав има вкус на хумус, но е поцврста. Може да се послужи како предјадење, или како прилог со главното јадење.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката агро забава како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

    tigar.mk baner
    spot_img
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img