Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

1.8 C
Skopje
Friday, January 27, 2023

More
  домаАгро ЗабаваПластични или глинени саксии?

  Пластични или глинени саксии?

  Кога купувате ново растение, треба да внимавате и на садот во кој ќе го одгледувате растението. А користењето глинени саксии има повеќекратни предности за култивираните растенија.

  Пред сè, неопходно е да се обрне внимание на неколку ставки. Проверете го квалитетот на контејнерот, од каков материјал е направен, каква е неговата длабочина и дознајте кои карактеристики ги има покрај сето ова. Ова го вклучува многу важниот елемент на декоративноста во градината и како ќе ја усогласите убавината на растението, саксијата и местото каде што сте решиле да го одгледувате.

  Зошто глинени саксии се подобри од пластични?

  Неколку зборови за глинените садови. Овој природен материјал се користи за изградба на контејнери. Тие поради својата природност лесно ќе се вклопат во околината и во однос на одгледуваното растение. Глината е порозна, што значи дека може да апсорбира и да помине голема количина на вода. Може да биде одличен изолатор.

  Дополнително, глинени садови се добри за растенија кои не бараат многу наводнување, како што се кактусите и сукулентите.

  Ако го споредиме со пластика, на сонце се загрева помалку од пластиката.

  Кои димензии треба да ги има саксијата?

  Ако се одлучите за глинени саксии, тогаш важно е да откриете кои димензии на садот се неопходни за растението. Ова пред се подразбира соодветна длабочина, што приближно значи дека би било добро вашето растение да биде најмногу двојно поголемо од саксијата. Ова е важно поради добрата рамнотежа помеѓу корените и надземниот дел на растението.

  Обрнете внимание на ширината на садот. Се случува одредена саксија што е малку потесна да изгледа убаво, но поради тие димензии сепак не одговара на тој вид растение. Ако сте избрале повеќегодишен дрвенест расад или цитрус, дефинитивно треба да земете поширок сад.

  Разликата помеѓу обоени и необоени глинени садови

  Во споредбата на глинените садови кои се бојадисани или не, се констатира дека обоени саксии, исто така лакирани, по функционалност се слични на пластичните. Слојот лак ќе го отежне излегувањето на водата од садот.

  Употребата и значењето на тацната под садот

  И сега збор за употребата на глинени саксии во внатрешноста. Имајте предвид дека е важно да знаете дека тацните поставени под садовите, кои се направени од глина, можат да го навлажнат подот во затворен простор поради нивната порозност.

  Внимавајте дали тоа ќе се случи или уверете се на самиот почеток со ставање пластична тацна под глинениот сад и ослободете се од проблемот со влагата на подот на која било затворена просторија.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img