Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

21.8 C
Skopje
Friday, September 30, 2022

More
  домаАгро ЗабаваЗошто мачките ја мразат водата толку многу?

  Зошто мачките ја мразат водата толку многу?

  Однесувањето на мачките ги збунува луѓето илјадници години, од нивната перцепирана ароганција до нивната опсесија да влегуваат во кутии. Сепак, она што е уште почудно е реакцијата на мачката на вода. Зошто мачките ја мразат водата толку многу?

  Не сите мачки се плашат од вода, но повеќето ќе ја избегнуваат што е можно повеќе. Една од причините може да се најде во нивното потекло.

  – Историски гледано, мачките живееле во суви, пустински средини. Тоа значи дека не биле приспособени да пливаат или да поминуваат време во вода. Оваа карактеристика е пренесена на многу домашни мачки.

  Друга причина зошто вашата мачка избегнува да се капе е прашање на удобност и вродена предаторска природа на мачката. Истражувањата покажуваат дека просечната температура на мачките е помеѓу 37 и 39 Целзиусови степени, многу повисока од човечкото тело. Тоа значи дека тие имаат висока толеранција на топлина и идеално би сакале да бидат топли. Таа топлина е клучна за зачувување на енергијата помеѓу енергични сесии на лов или дивеч.

  Бидејќи нивното крзно апсорбира многу вода, тоа што се натопени во вода може да ги направи ладни. Ова може да претставува безбедносен ризик бидејќи ја ограничува флексибилноста и подвижноста.

  Водата може да го измие мирисот на мачката

  Мачките ја мразат водата бидејќи го користат сетилото за мирис за да ја разберат околината. Ако се навлажни, водата може да го измие нивниот личен мирис. Студијата, објавена во списанието „Applied Animal Behavior Science“, открива дека мачките имаат почувствителен нос од луѓето, па дури и од кучињата. Мирисот е главниот метод што мачката го користи за да ја анализира својата околина. Тој е суштински за комуникација, лов и откривање на предатори, како и чувството за идентитет на мачката.

  Студијата оди дотаму што сугерира дека мачките имаат способност да намирисаат лекови, бомби и медицински мириси, објаснувајќи дека носот на цицачите има три различни типови на рецептори за мирис. Се верува дека еден од нив, VC1, ја контролира нивната способност. да разликува мириси. Луѓето имаат само две варијанти на овој протеин, кучињата имаат девет, додека мачките имаат 30.

  Мачката не треба да се тренира за да влезе во вода

  Водата содржи хемикалии и растворени материи кои чувствителниот нос на мачката може да ги собере. Затоа мачките може да избегнуваат вода бидејќи не сакаат да бидат загадени со какви било непотребни мириси. Слично на тоа, мачките поминуваат многу време триејќи се од мебелот и нивните луѓе за да го рашират мирисот, па разбирливо е дека не се толку желни да го измијат.

  Стравот на мачката од вода може да се обликува и од негативните искуства од минатото со влажноста, како што е прскањето како казна или трауматските процедури за капење. Бидејќи мачките не го разбираат казнувањето, тренирањето на вашата мачка со задоволства и наградувањето на доброто однесување е многу поефективно и со помала веројатност да го оштети нивниот однос со вас.

  Колку и да сакате да ја носите вашата мачка да плива, освен ако не изрази интерес да си игра во вода, најдобро е да и дозволите да продолжи да го избегнува тоа. Мачките за капење исто така не се неопходни, бидејќи за разлика од кучињата, повеќето видови не треба да се капат и тоа всушност може да им ја исуши кожата.

  – Ако имате раса која бара капење, најлесниот начин за тренирање е да започнете кога се мачиња. Ако на вашата возрасна мачка и треба бања, најдобро е да најдете професионална или ветеринарна клиника што ќе го направи тоа.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img