Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

14.8 C
Skopje
Tuesday, June 6, 2023

More
  домаАгро советиБерба на грозје

  Берба на грозје

  Берба на грозје зазема значајно место во технологијата на виното. Иако не припаѓа на самата технологија, веднаш и претходи. Тоа е првиот чин на винификација, и последна и единствена цел на лозарството.

  Правилното одредување на моментот на берба и начинот на имплементација значително влијаат на квалитетот на виното. Грозјето се бере во фаза на технолошка зрелост. Тоа е фаза на зрелост неопходна за правење одреден вид вино. Покрај технолошката зрелост, имаме и физиолошка зрелост и целосна зрелост, која настанува кога ќе престане транспортот на хранливите материи од листот до бобинката.

  За производство на „обични“ вина, технолошката зрелост се совпаѓа со целосната зрелост, додека, на пример, за производството на пенливо вино, технолошката зрелост претходи на целосната зрелост. Степен на зрелост на грозјето, т.е. моментот на берба може да се определи со субјективни и објективни методи. Нашите лозари главно користат субјективен – органолептички метод, кој не е многу сигурен.

  Што значи органолептичкиот метод?

  Овој метод подразбира дека грозјето се бере кога има најизразена, најсилна боја. Тој е индикативен, поприменлив за трпезни сорти отколку за вински сорти и е надополнет со посигурни (физички и хемиски) методи. Бобинката е мека, лесно се откинува од стеблото, додека на стеблото остануваат посебни четки. Сокот е леплив и сладок. Листовите почнуваат да пожолтуваат или црвееат, а стеблото станува дрвенесто. Бербата треба да се направи кога грозјето има задоволителен процент на шеќер. По фазата до бербата, содржината на киселина во грозјето се намалува и содржината на шеќер се зголемува.

  Што подразбира физичкиот метод?

  Најдобар момент за берба е кога не се зголемува содржината на шеќер и не се намалува содржината на киселина. Содржината на шеќер треба да биде 20-23%. За ова определување, најдобро е да се примени некој физички метод. За брзо одредување на шеќерот во сокот од грозје се користат физички методи. Главно се користат рефрактометри и раменици. Овие методи се прилично едноставни и брзи, но тие се нешто помалку точни од хемиските методи. Сепак, за практични цели тие се задоволително прецизни, па затоа се користат најчесто. Петнаесет дена пред вообичаеното време на берба на грозје, содржината на шеќер се тестира на неколку дена. Кога ќе се утврди дека не расте, може да започне бербата.

  Што значи хемискиот метод?

  Се користат хемиски методи за одредување на количината на шеќери и киселини. Тие се најточни, но се побавни и бараат соодветни хемикалии.

  Што друго треба да се земе предвид при берба на грозје?

  Берба на грозје на вински сорти

  Кога ќе се утврди оптималната зрелост на грозјето и ќе се направат сите организациски и технички подготовки, започнува бербата на грозјето наменето за преработка, односно правење вино и други производи. Грозјето наменето за производство на вино се бере во фаза на таканаречена технолошка зрелост. Ова значи тип на зрелост на грозје што има најдобар сооднос на шеќер и вкупни киселини за даден вид вино. Винското грозје се бере во еден потег, каде секоја сорта се бере посебно. Се прави на добро и суво време. Температурата треба да биде од 20 до 25 степени. Штом температурата е повисока од 25, треба да се внимава да не се прегрее грозјето во амбалажата, бидејќи тоа може негативно да влијае и на текот на ферментацијата и на квалитетот на идното вино. Грозјето не треба да се бере во дождливо и студено време.

  Најдобро е да се започне со берба наутро, штом ќе престане росата

  Доколку температурата е превисока, таа се прекинува околу пладне и продолжува попладне се додека условите дозволуваат да се одвива нормално. Грозјето не треба да се бере по мраз, освен ако не е намерно оставено да замрзне за да се зголеми концентрацијата на шеќер.

  Присуството на листови и други нечистотии во собраното грозје треба да се сведе на минимум. За време на бербата, се избегнува расипано грозје, бидејќи тоа ќе влијае на квалитетот на виното. Се берат сите гроздови, освен во ситуации кога се произведуваат посебни вина – тогаш се врши селективна берба. Во овие случаи се берат само здрави и зрели гроздови.

  Алатки за берба на грозје

  Кај нас винското грозје се бере најмногу рачно. Како алатки се користат ножеви и ножици. Во зависност од приносот на грозје, големината на гроздовите и организацијата на бербата по хектар, за рачна берба потребно е да се ангажираат од 30 до 50 работници. Еден берач во текот на еден работен ден може да набере од 300 до 600 килограми грозје. Набраното грозје треба што поскоро да се транспортира до местото на преработка за да се избегне подолг контакт на грозјето со воздух и покачена температура и да се спречат несакани процеси. Преработката на грозјето исто така треба да се направи што е можно поскоро – 2 до 4 часа по бербата е оптимално. За квалитетот на идното вино е исклучително важно визбите, бурињата и целата опрема што се користи да бидат беспрекорно чисти.

  Берба на трпезно грозје

  Во случај на трпезно грозје, неопходно е да се изврши скрининг жетва. За време на бербата се избираат само гроздови кои се подеднакво и доволно зрели, правилно развиени, привлечни по изглед и вкус.

  Гроздовите оштетени од град, болести и штетници не можат да се продаваат, ниту да се складираат. Само здрави бобинки може да се берат и да се јадат веднаш. Сите други правила во однос на температурата, времето на денот на бербата, метеоролошките услови за трпезното грозје се исти како и за винските сорти.

  Најдобро е набраното грозје да се стави во еден слој во плитки гајби, со стебленцето свртено нагоре, со гајби обложени со мрсна хартија или винова лоза, бидејќи пазарната вредност и можноста за чување трпезно грозје значително се намалуваат со оштетените и модринки на грозјето при неправилно пакување и невнимателен транспорт. По бербата, грозјето што се наоѓа во гајбите не смее да остане долго во лозјето, туку треба што поскоро да се транспортира до местото на складирање пред да се однесе на пазар. За да се избегнат загуби при преместување на гроздовите, најдобро е да се класифицира грозјето при берење во лозјето.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img