Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

9 C
Skopje
Wednesday, October 5, 2022

More
  домаАгро ВестиЃубриво како гориво: кравјо течно ѓубриво за електричните возила

  Ѓубриво како гориво: кравјо течно ѓубриво за електричните возила

  Годишно, од кравјо течно ѓубриво на само една крава може да се произведуваат до 1.000 киловат часови електрична енергија.

  Течното ѓубриво најде своја примена во производството на електрична енергија и автомобилската индустрија. Така, во Калифорнија електричните возила веќе се напојуваат со електрична енергија произведена од ова ѓубриво.

  Кравите имаат голем потенцијал како генератор на овој вид енергија. Според пресметките на Сојузното Министерство за земјоделство, од кравјо течно ѓубриво на една крава може да се произведуваат до 1.000 киловат часови електрична енергија годишно.

  Може да се користи за сите апарати, вклучувајќи, на пример, покренување на машината за перење алишта.

  Во близина на Фресно, во американската сојузна држава Калифорнија, течно ѓубриво од речиси 7.000 крави на млечната фарма Бар-20 се користи за напојување на повеќе од 17.000 електрични возила.

  Принципот на работа е таков што кравјиот измет преку цевковод се внесува во ферментарот. Благодарение на анаеробниот систем, метанот се заробува од течното ѓубриво  и се претвора во обновлива енергија користејќи горивни ќелии.

  Создадената енергија се пренесува во електричната мрежа и понатаму се користи за погон, а во овој случај помогна и партнерството со BMW во САД. Благодарение на оваа технологија, фармата за крави секоја година заштедува илјадници тони емисии што ја оштетуваат климата. Покрај тоа, тие ја користат оваа енергија за свој систем за мешање на добиточната храна.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img