Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

17.8 C
Skopje
Monday, March 20, 2023

More
  домаАгро ВестиСрушен митот за кравите: Емисиите на метан што тие ги произведуваат се...

  Срушен митот за кравите: Емисиите на метан што тие ги произведуваат се преценети?

  Срушен митот за кравите. Светскиот извештај за климата донесе нова перспектива за емисиите на стакленички гасови. Ефектот на метанот е преценет, заклучуваат тие.

  Климатските промени и емисиите на метан се теми кои го привлекуваат вниманието на научниците и јавноста. Светскиот извештај за климата во своето ново издание заклучи дека емисиите на метан се преценети три до четири пати.

  Извештајот го сруши митот за кравите како најголеми загадувачи, бидејќи влијанието на метанот произведен од добитокот врз глобалното затоплување во споредба со јаглерод диоксидот е многу помало отколку што претходно се претпоставуваше.

  Нов стандард

  Досега, потенцијалот за глобално затоплување (GWP) се користеше како репер според кој сите стакленички гасови се поврзани со јаглерод диоксид. Во извештајот се наведува дека би било подобро да се погледне вистинското мерливо зголемување на температурата во одреден временски период.

  Ова е направено користејќи го потенцијалот за глобална промена на температурата на GTP. Кога се гледаат вредностите во период од 100 години, вредноста на метанот е 34 според старата скала GWP и 11 според новата GTP.

  Стадо говеда и електрана на јаглен

  Критичарите долго време истакнуваат дека метанот е преценет. Останува присутен во атмосферата во просек 12 години во споредба со јаглерод диоксидот, кој останува во атмосферата повеќе од 1.000 години. Во врска со ова, погрешно се проценуваат и последиците. Мишел Кејн, британски научник, го истакна овој проблем во 2019 година и спореди електрана на јаглен со стадо говеда.

  Имено, електрана на јаглен со секое согорување акумулира дополнителен јаглерод диоксид во атмосферата и на тој начин ги промовира климатските промени. За тоа време, фармерот, кој не ја менува големината на своето стадо, испушта иста количина на метан што се распаѓа. Ова значи дека нема зголемување. Во овој пример, големото стадо делува како затворена електрана на јаглен чии емисии на јаглерод диоксид остануваат во атмосферата долго време.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img