Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

11.8 C
Skopje
Tuesday, October 4, 2022

More
    домаАгро ЗабаваИнтересни факти за грашокот

    Интересни факти за грашокот

    Грашокот е одличен сојузник против болести бидејќи е преполн со хранливи и високо вредни материи.

    Грашокот преставува значаен извор на седум минерали, но и влакна и протеини.

    Во продолжени прочитајте неколку интересни факти поврзани со оваа хранлива и здрава мешунка:

    Добар извор на протеини од растително потекло

    Тоа што е богат со влакна и еден од најдобрите растителни протеини го прави грашокот задоволувачка компонента на оброкот. Тие се исто така корисен вегански извор на железо. Тоа е потребно за создавање црвени крвни зрнца и транспорт на кислород низ телото.

    Може да го подобри управувањето со шеќерот во крвта

    Со низок гликемиски индекс (ГИ) и висока содржина на влакна, грашокот е корисна вклученост доколку треба да го следите нивото на шеќер во крвта. Содржи скроб во форма на амилоза, која го забавува нашето варење. Како резултат на тоа, студиите потврдуваат дека тој може да помогне да се подобри рамнотежата на шеќерот во крвта. Исто така, содржи хранливи материи како магнезиум, витамини од групата Б и витамин Ц, кои помагаат во управувањето со шеќерот во крвта.

    Може да го поддржи дигестивното здравје

    Грашокот е богат со влакна кои го поддржуваат дигестивното здравје и ги поттикнуваат корисните цревни микроби, кои играат клучна улога во нашето здравје. Голем дел од содржината на влакна е растворлив, што може да го ублажи запекот. Јадењето повеќе влакна е поврзано со намален ризик од голем број состојби, вклучувајќи дебелина, дијабетес тип 2, срцеви заболувања и рак.

    Може да го поддржи здравјето на срцето

    Грашок содржи минерали погодни за срцето, вклучувајќи магнезиум, калиум и калциум. Исто така е богат со антиоксидантни хранливи материи како витамин Ц, како и фитонутриенти вклучувајќи каротеноиди и флавоноли. Тие го штитат срцето и ја поддржуваат кардиоваскуларната функција. Растворливите влакна што ги содржи грашокот ни помагаат да го контролираме нивото на холестерол, особено ЛДЛ холестеролот.

    Може да штити од рак

    Редовното вклучување на мешунките, како грашок, во вашата исхрана може да го намали ризикот од рак поради нивните високи нивоа на антиоксиданси. Грашокот исто така содржи природни соединенија наречени сапонини,. Докажано е дека овие соединенија помагаат во заштитата од некои форми на рак.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката агро забава како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img