Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

5.8 C
Skopje
Tuesday, October 4, 2022

More
    домаАгро советиКое вино се пие со која храна

    Кое вино се пие со која храна

    Виното е многу важен пијалак кој е составен дел и на европската и на медитеранската кујна. Како од едноставни, традиционални јадења до најсложените, егзотични специјалитети. Но не секое вино се пие со секое јадење и во секоја пригода. Кое вино може да се пие со кое јадење?

    Виното е важно и во кујната, не само како пијалок, туку и како додаток на јадењата кои го збогатуваат вкусот (главно во динстањето и печењето). Црвените и белите пенливи вина се најпопуларни и се познати и како благи вина, бидејќи содржат само 10-14 отсто алкохол. Аперитив и десертните вина содржат 14-20 проценти алкохол и имаат појак вкус од благите. Виното постои за да се пие со храна, иако, се разбира, може да се пие и самостојно. Најчесто се прилагодува на храната, па оттука и поговорката: „Виното најдобро се пие со вилушка“.

    Оваа мудра порака е разбирлива, бидејќи виното го открива својот целосен опсег на можности само кога е комбинирано со подеднакво богат вкус и мирис на храната. Затоа љубовта кон виното е тесно поврзана со целосното гастрономско задоволство.

    Вештината, па дури и уметноста на комбинирање на вино и храна се заснова на стручно водени тенки линии на мирисни и вкусни компоненти од виното и храната и на комбинацијата на безброј финеси кои се испреплетуваат една со друга и кои на крајот треба да се доведат во добра хармонија.

    Правилен избор

    Секогаш треба да се има предвид дека задачата на виното е да го комплетира и усоврши гастрономското искуство. Виното со своите карактеристики не треба целосно да го неутрализира вкусот на храната, како што храната не треба да го прави виното незабележливо.

    При изборот на вистинското вино за јадење, постојат одредени правила кои ни помагаат да не се изгубиме премногу во потрагата по вистинското вино, неговиот вкус и мирис.

    • Бело слатко вино (десертно или ликерско) никогаш не се служи со темно месо или месо од дивеч;
    • Црвените вина никогаш не се служат со школки и морски плодови, ниту со риба, освен во посебни случаи;
    • Белото вино се пие пред црвено, лесно пред тешко, младо пред старо.
    • Сувите вина, можеби полусуви, обично се пијат за време на оброците, а на крајот се служат десертни вина, заедно со сирења или десерт;
    • Ви препорачуваме свежо бело вино со овошен мирис или розе вино со суво месо, пршута, печеница или пифтија. Црното (црвено) вино не е добар избор, бидејќи танините од виното со солта од месото го загорчуваат целиот залак, оставајќи метален вкус на јазикот;
    • Морската храна подготвена на кој било начин најдобро оди со бело вино. Шардоне, Пино Блан или Пино Грис би биле многу добар избор.

    Видот на виното зависи и од начинот на приготвување на храната, како и од видот на прилогот.

    Дали гарнирчето, можеби, е подоминантно од месото, па го одредува изборот на виното? Сето ова се важни елементи од кои зависи изборот на конкретно вино за одредено јадење.

    Експертите ги препорачуваат следните вина со оброците:

    • Пред оброк (аперитив) – суви бели, силни вина и сув шампањ: Грашевина, Пино Блан, шери, порт, просеко
    • Предјадење – суви бели вина и суви розе вина: Грашевина, пино бело и сиво, каберне, совињон розе…
    • Лесно месо – бели вина: Грашевина, Пино Блан, Шардоне…
    • Месо на ражен и на скара – бело, розе и црвени вина: Грашевина, Пино Вајт, Малвазија, Ризлинг, Шардоне…
    • Темно месо и пилешко – црвени вина, розе: Пино Ноар, Каберне
    • Бела риба, варена и во сос – стари суви бели вина: Рајнски Ризлинг, Малвазија, Пино Блан, Грашевина
    • Јадења со сирење и сирење – стари црвени вина: Пино Ноар, Каберне Совињон, Мерло…
    • Бели и преработени сирења – бели и розе вина: Мускат жолто, Пино бело, Грашевина…
    • Сина риба, печена или пржена – старо бела, светло црна и розова: пино бела и сива, Малвазија, Грашевина…
    • Риба на скара – силни бели и црвени вина: Пино Блан, Грашевина, Шардоне, Каберне Совињон, Пино Ноар, Мерло…
    • Дивеч – силни црвени вина: мерло, вина од барик…
    • Колачи, сладолед – ароматични полусуви и слатки вина, полусуви и слатки пенливи вина: Траминец полусуви, Мускат полусуви, Мускат слатки, Мускат суви полуслатки, Шардоне полуслатки, Просеко…

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img