Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

5.8 C
Skopje
Tuesday, October 4, 2022

More
    домаситеБодликава круша е сочно, вкусно и лековито овошје

    Бодликава круша е сочно, вкусно и лековито овошје

    Бодликава круша – Јужно од Сицилија, источно од Тунис и северно од Либија на самиот југ на Европа, опкружена со Средоземното Море, се наоѓа малата островска земја Малта. За Феничаните тоа било „скриено место“, односно Мелита, како што било првобитното име на оваа земја.

    Под името Мелита, на островот се произведува ликер направен од бодликава круша, која е плод на јадлив кактус. По форма и изглед наликува на круша, само што има различни бои, од зелена до виолетово-црвена. Поради лековитите својства на бодликавата круша, зголемено е одгледувањето на овој кактус, кој како плевел расте насекаде низ Малта. Покрај плодот, за јадење се и „перниците“ или модифицираните листови на овој кактус, кои се богати со сокови и вода.

    Бодликава круша (лат. Opuntia) е овошје кое расте на врвот на кактус кој може да достигне висина и до 5 метри

    Расте во области со типично топла клима, вклучувајќи ги Централна и Јужна Америка, јужните делови на Африка и Медитеранот, особено Малта. Станува збор за повеќегодишно грмушесто растение кое добило карактеристики на плевел. Се приспособило на крајно неповолни услови и суша за да опстане. Имаат модифицирани дебели и сочни долгнавести или тркалезни листови кои се заштитени со остри големи и мали боцки кои лесно се фаќаат на кожата или облеката. Листовите се обложени со восочен епидермис кој го рефлектира сонцето, што е уште еден начин да се заштитат од суша. 

    Првпат цветаат помеѓу првата и втората година од животот, на почетокот на мај. Бојата на цветот може да биде бела, црвена или жолта. Плодовите зреат од август до октомври. Заштитени се со густа кожа која може да биде зелена, портокалова или виолетово-црвена со остри боцки. Затоа треба внимателно да се берат. Откако ќе се собере плодот, а пред да се лупи, се чува во фрижидер неколку часа за полесно да се извади кората. Бодликава круша завиткана во алуминиумска фолија може да остане свежа повеќе од 7 дена во фрижидер. Овошјето се лупи внимателно и со ракавици за да се заштитат рацете од трње.

    По отстранувањето на кората од овошјето, се наоѓа меката, месеста и исклучително вкусна внатрешност

    Бојата може да варира од светложолта до богата, златна или рубин. Бодликавата круша има слатко-кисела арома и има најмногу вкус на лубеница. Месото на овошјето е сочно со крцкави семки и содржи бета каротин, железо, витамини од Б комплексот, калциум, магнезиум и е добар извор на витамин Ц. Се сече и се јаде свежо, како додаток во салата или во комбинација со солени јадења. Се користи и за производство на сокови, џемови, слатки или познатиот малтешки ликер Мелита. Кога јадете сирово овошје од бодликава круша, треба да внимавате со семките бидејќи може да бидат исклучително тврди. Најдобро е да не ги голтате.

    Легендата вели дека бодликавата круша ја прославиле витезите од малтешкиот ред на Свети Јован по јадење и лекување. Тие се населиле во Малта и нашле дом по одлуката на Карло V Хабсбуршки во 1530 година, кој им ја дал Малта на витезите како трајно засолниште. За возврат, витезите му плаќале на кралот симболична „кирија“ и секоја година му испраќале трениран сокол. Колку бодликавите круши се популарни во оваа земја, говори и податокот дека од 1975 до 1988 година овој кактус се наоѓал и на еден од грбовите на оваа земја, покрај сонцето и чамецот како симбол на Малта.

    Во Малта, бодликавата круша со векови се користи во народната медицина

    Во Малта, бодликавата круша со векови се користи во народната медицина како лек против изгореници од сонце, за лекување на болки во стомакот, воспаленија и убоди од инсекти. Сокот од овој вид кактус традиционално се користи за намалување на треската, а пулпата од овошјето се користи за проблеми со црниот дроб, чир на желудникот, гастритис или дијареа.

    За ова овошје, кое е дел од традиционалната мексиканска кујна, научниците се заинтересирале дури во последните неколку години. Бројни истражувања покажаа дека благодарејќи на своите хранливи својства, бодликавата круша е исклучително здрава. Го спречува затнувањето на артериите и го штити кардиоваскуларниот систем. Благодарение на еден вид алкалоид, ова овошје е вистински еликсир за срцето бидејќи поволно делува на силата и должината на контракцијата на срцето, па затоа им се препорачува на сите оние кои боледуваат од срцеви заболувања. Плодот на ова овошје содржи бројни ефективни хемиски состојки кои фармацевтските лаборатории ги користат за медицински цели. Семките од бодликава круша прават масло кое има одлични ефекти во подмладување на кожата и зачувување на младешкиот изглед.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img