Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

16.8 C
Skopje
Monday, October 3, 2022

More
  домаАгро советиЕсенско садење на лук и кромид

  Есенско садење на лук и кромид

  Неопходен предуслов за успешно есенско садење на градинарски култури е изборот на соодветна сорта, оптималното време на сеидба и садење.

  За успешно есенско садење треба и правилно спроведување на агротехничките мерки, за растенијата полесно да ги толерираат условите што владеат во текот на зимата.

  Агротехничките мерки што треба да се спроведат се, пред сè, мерки за заштита на зеленчукот од предизвикувачи на болести, штетници и плевел. Потоа навремено ѓубрење со почитување на препорачаните дози и заштита од силен ветер, што се постигнува со избор на соодветни теренот.

  Треба да се има предвид дека младите растенија полесно ги преживуваат неповолните услови од постарите. Затоа треба да се внимава на времето на сеидба и садење во кревети како и на постојано место.

  Есенско садење на лук

  Лукот се сади на истата парцела по 3-4 години и најдобро успева по компирот, зелката, морковот, магдоносот, краставиците, зелената салата и тиквичката.

  Најдобри почви за одгледување лук се сончеви, плодни, средно тешки и средно лесни почви со неутрална pH реакција. Почви кои добро ја задржуваат влагата и се богати со хранливи материи поради специфичните потреби на оваа култура.

  Чешнињата лук се садат наесен, во месец октомври, а се користат добри, здрави и големи луковици.

  За млад лук, счешнињата треба да се садат во септември, а потрошувачката е во ноември.

  Есенско садење на кромид

  Обработувањето пред есенското садење опфаќа претсеидбена подготовка така што почвата е ронлива, што овозможува униформност и брзина на никнување. Ова се врши веднаш по отстранувањето на претходната култура. Ако почвата е сува, се препорачува претходно наводнување.

  Кромидот не поднесува монокултура и се враќа на истото место по 3-4 години, што е превентивна мерка против ширење на лошо влијание, нематоди и најважниот штетник од кромид – мушичката. Треба да се сади на парцели каде што претходно се одгледувале краставици, зелка, пиперки, домати или ситни зрна. Додека грашокот и другиот луковичен зеленчук, како и луковичните цветови, не се препорачуваат како преткултура.

  Есенското производство се врши на два начина, од расад и со засадување на арпаџикот. Засадувањето на арпаџикот за млад кромид се врши во септември и октомври.

  Се одгледува како чиста култура но и како меѓукултура помеѓу зелена салата, бидејќи овие две растенија се исклучително добри соседи. Се препорачува последователно сеење во интервали од 15-20 дена со што се обезбедува континуитет во зрелоста.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img