Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

35.8 C
Skopje
Wednesday, June 19, 2024

More
  домаАгро советиШто треба да направите ако вашето растение почне да венее

  Што треба да направите ако вашето растение почне да венее

  petel baner

  Општо земено, листовите што пожолтуваат и отпаѓаат се показатели дека вашето растение венее. Што можете да направите за да го спасите?

  Можеби ова е само привремена состојба, но доколку по некое време не почне да се враќа во првобитната состојба, треба да смислите стратегија.

  Грижа за вашето растение кое почнува да венее

  Отстранете ги нездравите листови. Секогаш отстранувајте ги нездравите листови или стебла за да ви помогнат да сфатите што е проблемот.

  Нездравите листови нема да можат повторно да пораснат. Затоа е најдобро целосно да ги исечете за да му дадете на растението енергија за нов, здрав раст.

  Мртвите листови ќе паднат прилично лесно. Користете ги прстите за нежно да ги одделите од стеблото.

  Оставете ја почвата да се исуши

  Жолтите листови и многу влажната почва укажуваат на тоа дека имате растение кое е пренаводнето.

  agrounik

  Друг знак дека вашето растение е пренапоено е ако листовите кон дното на растението не се здрави, бидејќи долните листови се првите што се поплавуваат.

  Во зависност од тежината на ситуацијата, овој проблем може да се реши со оставање на растението извесно време без наводнување додека почвата не се исуши. Преместете го на место што добива повеќе светлина за тоа да се случи побрзо.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  За потешки случаи на прекумерно наводнување, најдобро е растението да се пресади во свежа, сува почва.

  Повеќе светлина

  Недоволно количество светлина може да биде голем проблем за здравјето на растенијата. Ако растението добива помалку светлина отколку што е навикнато, нема да може да произведе доволно енергија за да ги одржува здрави сите негови листови.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img