Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

27.8 C
Skopje
Wednesday, October 4, 2023

More
  домаАгро советиКако да се избегнат грешки во производството на домати?

  Како да се избегнат грешки во производството на домати?

  Petel.mk

  Производството на домати веќе не е како што тоа го правеа нашите баби. Технологијата на производство е променета и модернизирана на многу начини, со што се постигнува поголем принос по единица површина.

  Доматот е една од најчесто одгледуваните градинарски култури во нашата земја. Се одгледува на отворено поле и во заштитено подрачје. Тоа е захтевна култура која не е лесно да се произведе, ако сакаме да имаме добар принос. Климатските промени и појавата на нови штетници го отежнуваат производството и за експертите, а особено за почетниците.

  Потребно е многу труд и знаење за да се добијат добри и здрави плодови со задоволителен принос. Производството на домати веќе не е како што тоа го правеа нашите баби и прабаби. Tехнологијата е променета и модернизирана на многу начини со што се постигнува поголем принос по единица површина. Токму тоа е суштината и основната цел на еден сериозен производител кој сака да има – и квалитет и квантитет.

  Што се детерминантни, а кои идетерминантни сорти?

  Порано, кога оранжериското производство не беше толку распространето, во потоплите региони се произведуваа детерминативни сорти. Додека масовното оранжериско производство создаваше услови за производство на неопределени и хибридни домати.

  Детерминантни сорти и хибриди се оние видови домати чие стебло е со ограничен раст. Затоа, тие се користат за производство на отворено. Стеблото достигнува висина од околу 1,2 m, а за нив се доволни колци, односно стапчиња со висина од околу 1,5 метри.

  Од друга страна, оранжериското производство се заснова на употреба на неопределени сорти и хибриди чии стебла се со неограничен раст и поддржани со коноп. Се прицврстува на самиот расад на дното и на конструкцијата на стаклената градина. Така висината на растението зависи од висината на стакленикот. Висината и употребливоста на стеблото може да биде до 10 m и повеќе.

  Кога ќе се отсечат долните слоеви на плодните гранки, стеблото се спушта, а со експлоатација се движи по повисоките цветни гранки. На тој начин приносот по растение е поголем, а се постигнува многу поголем принос по единица површина.

  Избор на вистински садници

  На фотографиите прикачени во галеријата можете да видите некои производствени грешки. Тоа е мало производство за сопствени потреби, но и запуштено. Домаќините се здобија со одличен расад, но хибрид со неограничен раст. Несвесни за оваа разлика, користеле низок и тенок рез кој напукнал и пукнал поради тежината на стеблото и самото растение. Значи, требало да земат поголеми колци или да импровизираат конструкција слична на онаа во оранжериите и да ја направат поддршката со канап.

  Потоа, не се грижеле за микроклимата на самото растение, како и за стеблата за да стане грмушка со многу лисна маса и малку плод. Во овој случај, производството можело да се врши на две плодни гранки и со пониско дрво, а на растението не требало да му се дозволи да расте и да зема храна на сметка на родот.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Поточно, имаше значително помалку квалитетни плодови, а многу од нив скапуваа на самиот почеток на созревањето, бидејќи немаше добро проветрување, токму поради изобилството на непотребна лисна маса.

  Во пракса, кога се произведуваат домати на отворено, употребата на мрежи за сенка се покажала како многу добра, заштитувајќи го растението од изгореници од сонце, високи температури на кои цветовите се сушат и паѓаат и до одреден степен од болести и штетници.

  Незнаењето чини многу, а домаќините губат и време и пари. Поради оваа причина, пред секое производство, треба да бидете добро информирани за производството.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img