Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

0.8 C
Skopje
Tuesday, November 29, 2022

More
  домаАгро советиИсхраната и нејзиното влијание врз здравјето на млечните крави

  Исхраната и нејзиното влијание врз здравјето на млечните крави

  Најважно место во производството на млеко секако зазема исхраната. Затоа е неопходно добро и адекватно да се хранат млечните крави. Неурамнотежената исхрана доведува до недостиг на млеко, но и до низа други проблеми како на пример, репродукцијата. Изборот се менуваше во последните децении, а сето тоа во корист на висок принос на млеко. Затоа беше неопходно на таквите крави да им се обезбеди соодветна исхрана, која мора да го придружува високиот принос на млеко.

  „Она што порано се сметаше за добра крава, крава што дава околу 6.000 литри млеко, сега не е задоволително. Сега целните вредности се 10.000 литри, па дури и повеќе. Ваквиот избор, еднонасочен, кој одеше само кон зголемена производство на млеко, доведе до тоа да и тие грла станаа почувствителни. Значи, доколку има мало отстапување во однос на задоволувањето на нутритивните потреби, здравствената состојба на млечните крави може да биде загрозена, во потешки случаи. Во полесни случаи, ќе има нарушувања кои нема да бидат веднаш видливи. Ќе резултираат со помалку млеко, или млеко нема да биде со соодветен квалитет. А што е уште полошо, може да има нарушувања во плодноста“. – вели д-р Дејан Бугарски од Научниот институт за ветеринарна наука во Нови Сад.

  Нерамнотежа во потребите и потрошувачката

  Кравата треба да се подготви за репродукција. Мора да биде во добра состојба. Таа подготовка практично почнува веќе во доцната сушна сезона, додава д-р Бугарски.

  „По породувањето, како што започнува производството на млеко, сите метаболички процеси се пренасочуваат кон ова производство. Она што кравата го собрала во себе пред да се породи, сега сето тоа го излачува преку млекото. По породувањето, кравата дава многу од себе. Поради одредени физиолошки процеси внесува помалку храна во споредба со она што го исфрла преку млекото. Потоа, постои нерамнотежа во потрошувачката и потребите и она што го носи во себе. Луѓето мислат дека тогаш и требаат многу резерви, но не. Токму спротивното. Ако има многу резерви, мислам на маснотии, тогаш тие масти почнуваат неконтролирано да се трошат. Потоа го оптоваруваат црниот дроб, а животот на животното станува загрозен“. – нагласува д-р Бугарски.

  Падот на имунитетот е причина за многу проблеми

  Затоа, целта е млечните крави пред породувањето да не бидат премногу дебели, но и не премногу слаби, туку во добра физичка кондиција за да може по породувањето да продолжат со производство кое ќе го задоволи сопственикот. Производство кое нема да го загрози нивното здравје. И тоа е најчесто кога се случува грешка, односно неусогласеност помеѓу потребите на кравата и она што и се обезбедува.

  „Тука е клучот на проблемот кој подоцна се манифестира преку нарушување на здравјето, кое на прв поглед изгледа дека воопшто не е поврзано со него, но е така. Има проблем. На почетокот на лактацијата природно доаѓа до пад на имунитетот, а ако на тоа се додаде дека животното не троши доволно енергија, дека му е оштетен црниот дроб, тој пад на имунитетот ќе биде уште посилен. Потоа се јавуваат инфекции. Инфекција на матката, која е најчеста, бидејќи тогаш матката е жива рана што треба да се зафати, да се исчисти. Потоа се јавува маститис, а во раната лактација се јавуваат и воспалителни процеси на нозете. Сето тоа е последица на падот на имунитетот“. 

  Феноменот на ледениот брег

  Затоа, мора да ги набљудувате кравите, да ги препознаете нивните потреби, а последиците од несоодветната грижа може да се манифестираат многу брзо, но има и такви кои се појавуваат многу подоцна. Постои т.н „феномен ледениот брег“, односно кога одгледувачот на животните го гледа само она што е на површината на проблемот.

  „Како одгледувачот на животни треба да внимава на нарушувањата? Па, пред се, кравата не смее да има прекумерна тежина, но по породувањето, набљудувајќи одредени точки на телото, може да се забележи како кравата слабее. Слабе затоа што не внесува се што и треба, но и поради фазата во која се наоѓа, но ако премногу ослабне значи дека животното е загрозено. Честопати кравите немаат сè што им е потребно пред себе, особено во високата лактација, во првите сто дена од молзењето. Во првите сто дена, таа не може да нема храна пред себе, тогаш мора да јаде колку што сака“.

  Избалансирана исхрана

  Исхраната мора да биде избалансирана, за да биде избалансиран односот на концентрираниот и крупниот дел, бидејќи не смееме да заборавиме дека кравата е преживар.

  „Кравите мора да бидат задоволни, мора да добијат се што им треба. Од нив се очекува многу, но на кравите треба многу да им се дава. Ако одглдувачот на животното не може да обезбеди се што и е потребно на кравата, тогаш подобро е воопшто да не ги чувате“.

  Затоа, потребно е да се внимава на исхраната во зависност од стадиумот во кој се наоѓа животното, бидејќи неговите потреби, како и можностите за консумирање се различни од фаза до фаза.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img