Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

8.8 C
Skopje
Sunday, December 3, 2023

More
  домаАгро советиКако да се реши проблемот со црвена палеж на виновата лоза?

  Како да се реши проблемот со црвена палеж на виновата лоза?

  Agrobot

  Првите знаци на болеста црвена палеж се појавуваат на листовите на почетокот на летото во сушни периоди. Индиректно, приносите се помали поради намалувањето на лисната маса, но повеќе влијае на квалитетот на грозјето бидејќи содржината на шеќер е помала.

  Црвена палеж на листовите од винова лоза се јавува кај повеќето сорти на винова лоза. Сепак, црните сорти се почесто зафатени. Бојата на заоблените или триаголните дамки постепено се менува од светло жолта до црвеникаво кафеава со јасна транзиција кон здраво ткиво.

  Во случај на сорти со црвено грозје, погодените лисни зони добиваат боја на вино, т.е. работ на листот станува црвено-виолетова. Централниот дел на пегите станува темноцрвен, се суши и изгледа како да е изгорен. Кај сортите со бело грозје, дамките на листовите се малку посветли, првично жолти, за разлика од сортите со обоено грозје. Ако инфекцијата се појави долж главната вена на листот, брзо се суши и се збрчкува. Интензивните инфекции се на долните шест, а поретко на првите 12 листови.

  Од инфекција до појава на првите симптоми – три до пет недели

  Заболените листови паѓаат предвреме, односно на крајот на пролетта. Степенот на зараза зависи од својствата на почвата. На потешки почви каде што нема недостаток на влага, болеста се јавува ретко, на полесни, песочни и каменести почви почесто. Причина за болеста е габата (Pseudopeziza tracheiphila) која презимува на паднатите листови. Во пролет, а поретко во есен, на паднатите листови, паразитот формира жолтеникава апотеција со пречник од околу 0,6 mm. Аскоспорите формирани во апотеција по ослободувањето се разнесени од ветрот и тие ја носат инфекцијата. Листовите стануваат чувствителни кога ќе достигнат дијаметар од околу пет сантиметри.

  Во пролетта поради дејството на ветерот и дождот се дисперзираат аскоспорите кои при паѓање на листот предизвикуваат примарна инфекција на листот. Аскоспорите на листот навлегуваат во спроводните снопови на листот каде што формираат хифи кои предизвикуваат стеснување и затворање на спроводните снопови. Поминуваат три до пет недели од инфекцијата до појавата на првите симптоми. Примарните инфекции се случуваат за време на дождливо време, обично на крајот на април и почетокот на мај, кога температурите достигнуваат од 15 до 20 степени. Повеќето инфекции се случуваат во топлите дождливи пролетни денови.

  Сепак, инфекциите се намалуваат во помала мера до есен. Првите знаци на болеста се појавуваат на листовите на почетокот на летото со неколку сушни периоди со сушење на листовите.

  Соберете ги и изгорете ги заразените листови

  Габата, исто така, лесно се населува на пупката. Се манифестира во кафеава боја и сушење на ливчињата. Индиректно, приносите се помали поради намалувањето на лисната маса, но тоа повеќе влијае на квалитетот на грозјето бидејќи содржината на шеќер е помала. Дрвото се задрвенува послабо, со што се намалува здраво родно дрво за следната година.

  petel baner

  Кога ќе ги забележиме симптомите на инфекција, повеќе не можеме да дејствуваме со лекување, туку одиме да ги заштитиме здравите делови на лозата. Првото нешто што треба да направиме е да ги собереме и запалиме паднатите листови наесен. Ова го намалува заразниот потенцијал на патогените, кои инаку тешко се контролираат.

  Препарати како и за пламеница

  Лозјето во кое се јавува црвенило треба да се заштити рано, пред листовите да достигнат критична големина од пет сантиметри. До цветање, прскајте два до три пати во интервали од 10 дена. Третманот се спроведува со истите препарати како и за пламеница.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Предност треба да се даде на контактни и превентивни фунгициди. Ефективни се и препаратите од бакар, но во овој случај концентрацијата треба да се намали бидејќи се работи за млади лозови листови. Подоцнежните третмани против лошо влијание исто така ја штитат лозата од црвена палеж на листовите.

  Првото прскање се врши со фунгицид базиран на активната супстанција пропинеб или пропинеб + цимоксанил, кој исто така ја потиснува црната дамка на лозата. Не се потребни последователни прскања исклучиво против црвенило на листовите , бидејќи фунгицидите на база на амфосетил-Ал, фолпет и ипроваликарб, други на база на фолпет и фосетил-алуминиум, како и оние на база на трифлоксистробин и тебуконазол имаат добро директно влијание врз него.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img