Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

12.8 C
Skopje
Thursday, April 25, 2024

More
    домаАгро ЗабаваСветски ден на јајцата: Чии се најквалитетни, како да знаете дали се...

    Светски ден на јајцата: Чии се најквалитетни, како да знаете дали се свежи?

    petel baner

    Светски ден на јајцата – Јајцата се одличен и достапен извор на висококвалитетна исхрана, со потенцијал да го нахранат светот.

    Agrobot

    Светскиот ден на јајцата е востановен во Виена во 1996 година. Се празнува во вториот петок во десеттиот месец, а годинава е на 14 октомври. 

    Јајцата се одличен и достапен извор на висококвалитетна исхрана, со потенцијал да го нахранат светот.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Тие се користат во многу јадења за појадок, ручек и вечера. Тие се незаменлива состојка во десертите. Можат да се конзумираат свежи, варени, печени или пржени.

    Богати се со хранливи материи, незаситени масни киселини, витамини Д, Е, Б комплекс, биотин и други. Имаат ниска содржина на пурини и се одлична  храна за луѓето кои страдаат од гихт. Исклучително брзо се варат во стомакот.

    Занимливости поврзани со јајцата

    1. Нојот има најголемо јајце и може да тежи 1,8 кг.
    2. Колибри има најмало јајце. Некои видови несат јајца со должина од 7 мм.
    3. Јајцата од кокошка, патка, гуска, потполошка, ној, ему се јадат.
    4. Паткините се најмрсни и најдобри за печење.
    5. Неговата обвивка може да има 17.000 пори.
    6. Просечно кокошка снесува од 300 до 325 јајца годишно.
    7. Потребни се 24 до 26 часа за да се формира јајце во телото на кокошката.
    8. Постарите кокошки несат поголеми јајца.
    9. Тежината на пилешко јајце се движи од 45 до 75 g.
    10. Најтешкото , кое тежело 454 g, го снела бела кокошка Легорн во 1956 година во Вајнленд, Њу Џерси, САД.
    11. Јајцата стареат подолго за еден ден на собна температура отколку за една недела во фрижидер.
    12. Ја тестираме нивната свежина ставајќи ги во шолја вода. Ако лебди, значи дека е старо и има голем воздушен џеб. Кога ќе остане на дното, тоа е свежо.
    13. Кокошката го врти јајцето скоро 50 пати на ден за жолчката да не се залепи на страните.
    14. Жолчките од јајце се една од ретките намирници кои природно содржат витамин Д.
    15. За да разликувате сирово јајце од тврдо варено, завртете го. Тврдо варените лесно се вртат, сировите се нишаат.
    16. Гинисовиот светски рекорд во правење омлети го држи Хауард Хелмер, кој направил 427 омлети за 30 минути.
    17. Најскапиот омлет на светот, таканаречената фритата 2.000 долари и се служи во ресторантот во хотелот Ле Паркер Меридиен во Њујорк. Се прави од шест јајца, јастог, власец, компир, виски и кавијар, кој е еден од најскапите.
    18. Жолчките и белките имаат иста количина на протеини. Сепак, жолчките имаат 60 калории, а белките имаат 15 калории.
    19. Бојата на лушпата и жолчката може да варира, но тие немаат никакво влијание врз вкусот или квалитетот.
    20. Постарите јајца полесно се лупат.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката агро забава како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img