Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

26.8 C
Skopje
Wednesday, September 27, 2023

More
  домаАгро советиСимптоми и превенција на млечна треска

  Симптоми и превенција на млечна треска

  Petel.mk

  Кравјата млечна треска се јавува како резултат на намалување на концентрацијата на магнезиум (Mg) и калциум (Ca).

  Млечна треска е метаболичко заболување на кравите на возраст од 5-10 години. Најчесто се јавува пред, за време или веднаш по отелувањето. Појавата на оваа болест е поврзана со возраста, но и поврзана со исхраната во периодот на суша. Кравите кои претходно имале млечна треска полесно е повторно да се разболува.

  Симптоми на млечна треска

  Кравите со млечна треска имаат слаб апетит и неактивен дигестивен и репродуктивен тракт. На почетокот на болеста кравите се слаби, температурата на телото им опаѓа и нестабилно одат. Подоцна не можат да станат и немаат сила ниту за телињата. Температурата на телото им опаѓа, слабо реагираат, нивната очите се испакнати, имаат ладни уши и суви муцки. Во оваа фаза често се јавува надуеност.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Ова е клиничка форма на болеста, но има и субклиничка форма во која симптомите не се многу забележливи. Температурата на телото на кравата е малку намалена, таа не стои многу цврсто на нозете, нејзиното отелување е многу бавно и има слаб апетит.

  Причини

  Се смета дека млечната треска кај стелните крави е резултат на нагло зголемување на потребата од Ca за производство на колострум. Кравите своите потреби од Ca ги задоволуваат преку оброци или од телесни резерви. При отелувањето доаѓа до зголемена апсорпција на Ca од цревата и зголемена мобилизација од скелетот под влијание на хормоните. Поради тоа оваа болест лесно може да се појави. Неопходно е да се даваат оброци на ослабените крави со мала содржина на Ca за да се стимулира континуираната мобилизација на Ca од телесните резерви.

  Превенција

  Најдобрата превентивна мерка за млечна треска е да се хранат сувите крави со оброци кои содржат ниско ниво на Ca, а добро е да се земе предвид и нивото на протеини и енергија во храната. Многу е корисно на кравите да им се дава орално или интравенско Ca веднаш по породувањето со цел да се спречи појавата на болеста.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img