Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

17.8 C
Skopje
Friday, September 22, 2023

More
  домаАгро ВестиПовик за обука за економско јакнење на жените земјоделки

  Повик за обука за економско јакнење на жените земјоделки

  Petel.mk

  Општина Кочани објави повик за обука на жени земјоделки за брендирање, пакување и продажба на земјоделски производи.

  Ова обука ќе се реализира во рамки на серијата тематски обуки за економско јакнење на жените.

  Приоритет во спроведувањето на обуката ќе има подобрувањето на пристапот и зголемувањето на конкурентноста на жените на пазарот на труд. Преку унапредување на нивните бизнис-вештини, како и подобрување на вештините за вработување и самовработување.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Исто така, ќе се работи на подобрување на конкурентноста на пазарот на компаниите што ги предводат или се во сопственост на жени.

  – Според критериумите во конкурсот, кандидатките кои ќе пројават интерес треба да се на возраст од над 18 години. Со минимум завршено средно образование и да се жителки на општина Кочани. Во обуката што ќе се спроведе онлајн. Ќе бидат опфатени 20 жени кои треба да се невработени или вработени во земјоделскиот сектор. Да имаат идеја за започнување земјоделски бизнис, сопствен бизнис во земјоделскиот сектор или да се косопственички на таков бизнис. Предност ќе имаат жените чии бизниси не се постари од пет години. Пријавувањето за учество на обуката е електронски или со писмена пријава во Општина Кочани, најдоцна до 2 ноември. При изборот на учесничките ќе се следи принципот „прва пријавена – прва услужена, истакна Љубинка Ајтовска, координаторка за еднакви можности на жените и мажите во општина Кочани.

  Од локалната самоуправа на Кочани ги повикуваат да се пријават и жените од ранливите категории, односно самохрани мајки, жени од рурални средини, жртви на семејно насилство и жени со попреченост.

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Вибер.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img