Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

29.8 C
Skopje
Wednesday, July 24, 2024

More
  домаАгро советиНега на новозасадено лозје

  Нега на новозасадено лозје

  petel baner

  Додека лозата не влезе во плодната фаза, неопходно е да се применат сите мерки кои го поттикнуваат приемот на новозасадено лозје. Дополнително имаат поволно влијание врз развојот на кореновиот систем и врз нормалното формирање на обликот на ластарите, негово зајакнување и создавање на најголем можен репродуктивен потенцијал. Бидејќи новозасадено лозје дава значителен принос дури во четвртата година, неопходно е да се посвети посебно внимание на грижата за младото лозје во тој период.

  На новозасадено лозје му е потребна внимателна грижа за максимално да се развива во првата вегетативна сезона. За да се спроведе, неопходно е да се спроведат низа мерки. Меѓу нив, најважни се обработувањето на почвата, борбата со плевелот, грижата за никнатите ластари, хранењето на лозата, отстранувањето на површинските вени, обезбедувањето вода, заштитата од болести и штетници, заштитата од мраз и слана, како и заштитата против град и други неповолни фактори.

  agrounik

  Обработување и прихрана

  Целта на одгледувањето на почвата е одржување и поправка на нејзината структура, зголемување на плодноста и борба против плевелите. Тоа најдобро се постигнува со длабока и плитка обработка. За да се обезбеди потребното количество на лесно достапни хранливи материи, во одредени случаи потребно е да се прихранат со минерални ѓубрива. Оваа мерка е задолжителна доколку при засадувањето не била зголемена плодноста и оплодувањето на почвата.

  Избегнувајте употреба на хербициди

  Примената на хербициди во новозасадено лозје е различна, бидејќи младите лози се многу чувствителни на сите познати хербициди. Секоја грешка во овој поглед директно влијае на приемот и развојот. Затоа во првите години од грижата за младо лозје треба да се избегнува употребата на хербициди. Со текот на годините се создаваат нови хербициди кои ветуваат перспектива за употреба и во новозасадените лозови насади.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Дополнителни совети

  Поради дејството на дождот и ветровите, на хумките се формира кора. Ако обвивката пукне, тоа претставува голема опасност за животот на засадениот калем. Уште поопасно е ако покрај напукнатата покорица, хумките делумно се растурат и се изложат надземните делови од калемот.

  Ако во тоа време се појави суша, хумката ќе се исуши. Почвата ќе се стврдне, ќе испука и ќе продолжи брзо да ја губи влагата не само од почвата, туку и од нежните ластари што излегуваат од калемот. Ако сушата трае подолго, лесно може да го исуши новозасаденото лозје. За да се избегнат овие негативни својства, почвата во хумката треба секогаш да биде фина, ронлива, без кори. Исто така без плевел и да ги покрие новоизникнатите ластари во доволен слој.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img