Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

0.8 C
Skopje
Tuesday, November 29, 2022

More
  домаАгро ВестиПроизводството на ѓубрива во Европа може да пропадне

  Производството на ѓубрива во Европа може да пропадне

  Како резултат на намаленото производство во Европа, достапноста на ѓубрива ширум светот се намалува. Ова има директни, негативни последици за глобалниот систем на храна и нејзината безбедноста.

  Норвешкиот производител на ѓубрива Јара ги повикува ЕУ и националните влади да дејствуваат итно и решително за да се осигураат дека Европа ќе ја намали зависноста од Русија за храна и ѓубрива. Компанијата вели дека силната европска индустрија за ѓубрива е од суштинско значење. Не само за обезбедување безбедност на храната на општо ниво, туку и за обезбедување дека нашиот континент може да продолжи да ја презема водечката улога во зелената транзиција.

  Глобалниот систем на храна е во опасност

  Како резултат на намаленото производство во Европа, достапноста на овие производи низ светот се намалува. Ова има директни, негативни последици за глобалниот систем на храна и безбедноста на храната. Јара вели дека домашниот сектор е клучот за глобалната одржливост. Тие забележуваат дека ѓубривата произведени на нашиот континент имаат јаглероден отпечаток што е само половина од глобалниот просек во споредба со рускиот.

  „Императив е војната против Украина да не го уништи патот до нула емисии на стакленички гасови . Незамисливо е да ги постигнеме климатските цели без силна, зелена европска индустрија. Ова го изјави Свеин Торе Холсетер, претседател и извршен директор на Јара. Не смееме да ја ослабнеме позицијата на лидер во декарбонизацијата. Потребни ни се координирани напори за да постигнеме нула емисии и истовремено да ја намалиме зависноста од Русија.

  Бараат стратегија на ЕУ за ѓубрива

  Тие бараат стратегија на ЕУ за ѓубрива. 50 отсто од храната што се одгледува денес се базира на минерали. Тоа е клучен чекор кон обезбедување стратешка автономија во храната и земјоделството.

  Пакетот решенија треба да содржи мерки кои ќе обезбедат континуиран пристап до природниот гас на кој се заснова производството, ќе го забрзаат користењето на обновливите извори на енергија и ќе ја зајакнат стратешката автономија на Европа во оваа област.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Вибер.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img