Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

34 C
Skopje
Friday, June 21, 2024

More
  домаАгро советиКако да ги препознаете родните пупки на сливи, круши и јаболка?

  Како да ги препознаете родните пупки на сливи, круши и јаболка?

  petel baner

  Може да се случи дури и во текот на зимата да се разликуваат новите родни пупки, особено ако нема поголеми минусни температури.

  Ако овошката роди добро, тоа не мора да значи дека ќе има добар род следната година. За да се случи тоа, дрвјата мора да се хранат во текот на сезоната на растење, но и по бербата. Стерилноста настанува затоа што овошното дрво потрошило хранливи материи за голем број плодови. Без летно кроење и добро хранење немало диференцијација на доволен број репродуктивни пупки за следната година.

  Родните пупки на овошките најлесно се препознаваат по нивната големина. Покрупните на гранката значи дека на тоа место, ако нема мраз и ако е доволно нахрането до и за време на цветањето, ќе има формирање на плод. Се диференцираат од јуни до август, но со висококвалитетно хранење во текот на вегетацијата и по бербата, со хранење со бор, цинк, фосфор, калиум и азот.

  Може да се случи дури и во текот на зимата да се разликуваат нови пупките кои се родни, особено ако нема поголеми минуси. Едноставно, плодното дрво е секогаш активно. Освен, во случај на екстремно ниски температури, на пример минус 25 степени кога хибернира. Така е и во август ако температурата е +40 степени.

  Летната резидба е исто така важна

  Друг услов за континуитет на родот е кроењето. Токму сечењето на вишокот гранки што израснале од засеците во зимската резидба му овозможува на растението порамномерно да ги распореди макро и микро елементите во пупките на дрвото. Исто така, присутните плодови ќе имаат повеќе храна и ќе бидат поголеми. Често се случува на дрвото да има поголем број помали плодови, со неколку големи, кои проаѓаат кај откупувачите.

  Плодот од јаболка и круша со пречник помал од шест и пол сантиметри не е прва класа. За нив откупувачите нудат многу пониска цена. Токму големиот број ситни плодови кои не се разредуваат, без летно кастрење во вид на отстранување на вишокот гранки, е главната причина за формирање на помал број пупки кои ќе вродат со плод во следната вегетативна сезона. Поради горенаведеното, летното кроење е незаменлива мерка во текот на сезоната на растење.

  Веќе во август, овоштарите можат да го видат овошниот потенцијал за следната година. Ова е уште појасно видливо кога листовите паѓаат.

  Стенли е најлесен за кастрење

  Сливата раѓа на мешовити родни гранчиња, мајски букети, кратки и долги гранки и израстоци во облик на копје. Најзастапените сорти во нашите краишта, најмногу раѓаат на кратки гранчиња и копјести израстоци, на две и тригодишни дрвја.

  Стенли ќе вроди со плод без разлика како ќе го исечете. Додека други сорти треба да се скратат за најмалку една третина од гранките.

  agrounik

  Ако во зима и пролет, пред прелистување, со која било сорта, видите повеќе пупки на кратки гранчиња, тие ќе бидат репродуктивни пупки од страните, а лисни пупки, односно вегетативни, на врвот. Ова е знак дека добро сте го направиле летното и зимското кроење и дека можете да очекувате берба.

  Круши и јаболка

  Слично е и со јаболката и крушите. Раѓаат на пократки, набрани, израстоци, како и кратки и подолги гранки. Ако видите поголеми пупки на гранките, можете да очекувате род. Ако имате помали, од страната на гранчињата, родот нема да биде добар. Има и мешани пупки кои се во средината, односно средно развиени. Но таквите во огромен број случаи даваат лист, а не плод.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Кај јаболката најлесно се закројува сортата ајдаред која со добро прихранување и доволен број пократки плодни гранки секоја година дава добар принос. Во случајот со крушите, Виљамовка и Санта Марија не се комплицирани за кастрење, додека на Абате Фетел му треба малку повеќе работа поради фактот што најчесто произведува на шилци, односно помали збрчкани израстоци и сака да ги скратите гранките на неколку овошни пупки.

  Придружете се во нашата заедница на Земјоделие.мк на ВиберТелеграмФејсбук бидете дел од најголемето земјоделско семејство во кое сте секогаш добредојдени

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img