Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

8.8 C
Skopje
Monday, December 5, 2022

More
    домаАгро советиКако природно да го забрзате зреењето на доматите и да го подобрите...

    Како природно да го забрзате зреењето на доматите и да го подобрите нивниот вкус

    Падот на температурата на воздухот, особено ноќе, негативно влијае на зреењето на доматите. Ако сеуште ви останале зелени плодови на растенијата, можете да примените некои од овие природни начини за да го забрзате зреењето, како и да го подобрите вкусот на доматите.

    Многумина имаат многу зелени домати на растенијата. Намалувањето на температурата на воздухот (особено ноќе) може негативно да влијае на зреењето на плодовите. Прашањето е што да се прави.

    Располагаме со неколку различни начини кои ќе им помогнат на доматите да го забрзаат зреењето на плодовите, а со тоа да се зголемат и приносите.

    Пред сè, важен е начинот на берење. Не треба да чекате да созреат неколку плодови. Наберете првиот зрел домат на гранката, бидејќи после тоа сите ќе почнат да поцрвенуваат.

    Отсекувањето на врвот на доматот ќе му овозможи на растението да собере повеќе хранливи материи, што поттикнува порано созревање.

    Времето е врнежливо, но ако ги нема, а морате да полевате – не претерувајте. Имено, прекумерното наводнување влијае на проширувањето на вегетацијата и го забавува зреењето. Со ограничено наводнување, доматите се принудени да созреат и да добијат подобар вкус и сладост, без вишок вода и киселина.

    Како да го подобрите вкусот на доматите

    За да го подобрите вкусот на доматите, можете да користите раствор од сода бикарбона во сооднос од 6 грама на литар вода. Постапката се повторува на секои 7 дена.

    Исто така, може да се користи и јод, а се третираат плодовите и долниот дел од дрвото. Растворот се добива со растворање на 3 капки јод во литар вода. За таа цел наместо јод може да се користи лист од орев кој ослободува јод.

    Употребата на пепел е уште еден начин не само да се забрза зреењето, туку и да се подобри вкусот на доматите. Општо познато е дека пепелта е природно ѓубриво, пред се калиум. Растворот се прави така што чаша пепел се истура во кофа со вода, добро се меша и веднаш се истура околу дрвото. Доволно е еден литар раствор по растение.

    Многу важно: Пред да ја користите пепелта, задолжително наводнете ги растенијата за да не изгорат, особено ако претходно не биле наводнувани.

    Пепелта може да се користи и како листен додаток (прскање на листовите). Потоа растворот се подготвува со половина чаша пепел во кофа со вода.

    Зреење на собрани зелени домати

    Зелените домати може да се берат и од растенијата, а потоа да се мешаат со зрели плодови од банана или јаболка. Ова овошје го ослободува растителниот хормон етилен, испарлив ензим кој придонесува за побрзо зреење на доматите.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img