Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

0.8 C
Skopje
Tuesday, November 29, 2022

More
  домаАгро советиЃубрење на овоштарник со струготини и пилевини - да или не?

  Ѓубрење на овоштарник со струготини и пилевини – да или не?

  Остатоците од дрво (струготини и пилевини), во зависност од тоа од кое дрво е отпадот, главно се користат во индустријата за изработка на иверка, дрвени облоги итн. Не се користи како ѓубриво во земјоделството, а еве зошто.

  Употребата на остатоци од дрво, како струготини и пилевини, не треба да се користи за ѓубрење на овоштарниците, бидејќи pH вредноста на таквиот отпад е главно кисела и не е погодна за таа намена, освен за производство на боровинки, каде што се додава при садење околу корените. Додавањето е направено за да се одржи киселоста на почвата која треба да ја има боровницата.

  Ако остатокот се запали (таа процедура чини пари), пепелта потоа може да се користи на терен како вид ѓубриво, но ова е апликација која многу ретко се среќава во современото производство на овошје и не е исплатлива.

  Зелено, органско, неорганско ѓубриво

  За да се збогати почвата со азот од атмосферата, често се одгледуваат култури кои служат како зелено ѓубриво. Овие култури, исто така, можат да ја зголемат содржината на фосфор преку мобилноста на хранливи материи.

  Ѓубривата грубо може да се поделат на органски ѓубрива составени од збогатена органска материја од растително или животинско потекло и неоргански ѓубрива составени од вештачки добиени супстанции или минерали.

  Многу неоргански ѓубрива не ги заменуваат елементите во почвата, така што почвата постепено се исцрпува кога се одгледуваат култури. Неорганските ѓубрива во моментов се произведуваат на начин што е невозможно да се користи на неодредено време. Калиумот и фосфорот доаѓаат од рудници и таквите извори се ограничени.

  Употреба на дрвна биомаса

  Кога станува збор за биомасата, таа најчесто се користи директно за загревање, готвење, но може да се користи и за производство на електрична и топлинска енергија, а како таква во последно време се повеќе се користи за производство на биогорива. Може да се користи и во растителната и хемиската индустрија. Биомасата е обновлив извор на енергија и може да се подели на дрвен, недрвен и животински отпад. Под биомаса на дрво се подразбираат остатоците и отпадот што се создава при сечење или брусење. Остатоците од дрво главно се користат како суровина за производи, брикети и пелети.

  Крајот на есента е периодот од годината кога завршува работата во овоштарникот. По завршувањето на заштитата на растенијата, потребно е да се наѓубрат за да се надоместат хранливите елементи потрошени во вегетацијата.

  Оплодувањето на овошките во овој период се врши со органски и минерални ѓубрива. Од органските, најчесто се користи ѓубриво, каде што треба да се внимава да се работи за изгорено или полуизгорено ѓубриво. Најмногу се користи говедско, иако може да се користи и коњско, овчо, свинско или живинско ѓубриво.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img