Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

9.8 C
Skopje
Sunday, December 4, 2022

More
  домаАгро советиЗошто, како и кога да (не) оставате листови под дрвјата?

  Зошто, како и кога да (не) оставате листови под дрвјата?

  Оставањето листови под дрвјата има свои добри и лошите страни. Како најдобро да го искористите, и кога треба да се отстрани?

  Куп паднати листови под дрвјата остануваат секоја есен. Ова има свои предности, но и недостатоци. За да се одржи здравјето на дрвјата, овоштарниците и дворовите, потребно е да се процени дали да се остави или да се отстрани лисната маса.

  Тоа е едноставен, евтин и достапен материјал кој позитивно влијае на дрвјата, овошките, биодиверзитетот и земјиштето. Од друга страна, во него се крие опасност. Се зависи од ситуацијата на теренот, која се менува од година во година.

  Предности на оставање на лисна прекривка

  Постојат многу причини да ги оставите паднатите листови. Како прво, тоа е природен циклус што можете да го видите во шумата. На овој начин се рециклираат хранливите состојки на растенијата, а воедно се заштитува коренот и основата на дрвото во студените зимски денови.

  Во процесот на гниење, растителните хранливи материи се ослободуваат и ги подобруваат карактеристиките на почвата под крошната. Тоа е ефтин начин за зајакнување на имунитетот на дрвјата и намалување на употребата на ѓубрива.

  Овој вид прекривка е дом на многу животни, првенствено инсекти, од кои многу се корисни. Покрај тоа, многу од нив презимуваат во плиткиот површински слој на почвата, а прекривката е дополнителен слој на заштита.

  Зошто да ги отстраните остатоците од под дрвјата?

  Во некои случаеви, потребно е да се отстрани сè под дрвјата, бидејќи тоа може да предизвика штета. Паднатите листови се вреден биолошки материјал, но нивниот ефект зависи од моменталната ситуација.

  Како прво, растителните остатоци не смеат да имаат знаци на болест. Многу често тие се извор на инфекција за следната година. Заразените листови, паднатите и мумифицираните плодови мора да се отстранат, да се пренесат колку што е можно подалеку. Инаку, напролет патогените се размножуваат и со дожд и ветер се шират на здрави дрвја.

  Покрај корисните инсекти, осите и бумбарите, штетниците хибернираат во прекривката. Со нивно отстранување можеме да го намалиме бројот на многу штетни инсекти. Исто така, има поголем напад на глодари и полжави на прекриената површина.

  Освен под крошна, потребно е санитарно кастрење да се изврши на есен. Сите заразени и скршени гранки и мумифицирани плодови се отстранети. Отстранете ги гранките од кастрењето од овоштарникот или дворот, бидејќи тие исто така можат да станат извор на инфекција. Тие често се населени со лишаи, габи и разни инсекти, поради што стануваат закана за здравите дрвја.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img