Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

15.8 C
Skopje
Tuesday, February 27, 2024

More
  домаАгро советиВечната пчеларска дилема

  Вечната пчеларска дилема

  Agrobot

  Вечна пчеларска дилема – дали кошниците треба да се загреваат во текот на зимата или не. Искуствата се сосема различни. Некои пчелари тврдат дека никогаш не ги загреале кошниците и дека немале загуби. Други тоа го прават редовно секоја зима, сметајќи дека на тој начин му помагаат на пчелното семејство полесно да презимува. Како изолационен материјал најчесто се користи најлон, картон или весник. Се поставува на покривна плоча на крајот на ноември или почетокот на декември.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Ако кошницата е изработена од квалитетен материјал, а пчелната заедница силна, нема потреба од загревање на кошниците. Наместо греење, потребно е на семејството да му се обезбеди правилно, но не премногу силно проветрување на кошницата. На пчелите помалку им пречи студот отколку можната влага што може да се појави во кошницата. Имено, доколку вентилацијата не е добра, влажниот воздух останува во кошницата, ги навлажнува ѕидовите, саќето и самите пчели. Вишокот на влага може да се исцеди преку покривните штици, како и со отворање на два лета на кошницата за да се спречи формирање на мувла на саќето.

  Треба да се внимава дали во текот на декември, како и другите зимски месеци, има поголеми осцилации помеѓу ноќните и дневните температури

  Колку е поголема разликата, односно колку се потопли деновите, толку почесто пчелите излегуваат на излети. И колку се поактивни, толку повеќе консумираат храна, па затоа треба да се провери дали имаат доволно, за заедницата да не гладува, туку да ја дочека пролетта силна и подготвена.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img