Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

8.8 C
Skopje
Monday, December 5, 2022

More
    домаАгро ЗабаваКрцкав, сочен, неодолив: Крап пржен во свинска маст со овие додатоци е...

    Крцкав, сочен, неодолив: Крап пржен во свинска маст со овие додатоци е навистина специјален

    Рибата треба да се јаде често, не само кога се пости. Овој рецепт за крап пржен во свинска маст е нешто навистина посебно. Лесно и брзо ќе го подготвите, а свинската маст ќе и даде посебен вкус на рибата.

    Освен генијалниот вкус, свинската маст е подобра од маслото бидејќи рибата помалку ја впива. Единствено што може да ви пречи е мирисот на риба во домот по пржењето. Затоа ви препорачуваме да го направите надвор доколку имате услови.

    За пржење ви треба крап (1-2 килограми), 3-4 лажици пченично и исто толку пченкарно брашно, сол и бибер, 1 лажица сладок пипер и свинска маст.

    Подготовка на крап пржен во свинска маст:

    Прво исечете ја рибата на шницли со дебелина од 2 см. Посолете, додадете бибер и малку посипете со додатокот за риба од кесичката. Потоа измешајте половина и пол пченкарно и пченично брашно, додадете пипер, сè добро измешајте и во оваа смеса извалкајте ги парчињата. Пржете на тивок оган, во полна маст околу 10 минути. Завртете го да не изгори, а кон крајот можете да ја зголемите топлината за златната кора да биде уште покрцкава.

    На крајот извадете ја рибата на салфетка за да го впие вишокот маснотии, а потоа послужете ја со гарнир од зеленчук. Ако сакате, направете маринада со лук, а незаменлив е лимонот кој можете да го исцедите врз рибата и ќе добиете уште подобар вкус.

    Пријатно!

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img