Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

11.8 C
Skopje
Thursday, December 8, 2022

More
  домаАгро советиДоколку се најде во храната, може да биде опасна по живот!

  Доколку се најде во храната, може да биде опасна по живот!

  Храната контаминирана со габи во најдобар случај може да биде непријатна, а во најлош опасна по живот. Некои габи кои се наоѓаат на храната произведуваат токсични хемикалии наречени микотоксини кои не само што ја расипуваат храната како што се житарките, туку можат да ги загрозат и човечките животи.

  Афлатоксините, еден од поопасните видови микотоксини, може да предизвикаат рак на црниот дроб и други здравствени проблеми кај луѓето.

  Габите кои се создаваат и остануваат на житариците подоцна можат да останат во храната и да бидат опасни за оние кои ги консумираат тие производи.

  Со години, истражувачите знаеле дека некои габи ги произведуваат овие токсини, но не ги знаеле сите детали. Сега се идентификувани група на протеини кои се одговорни за производство на микотоксини кај габите.

  Протеините во габите се клучни за производството на микотоксин

  Идентификуваните протеини во габични инфекции делуваат како клучот за стартување на автомобилите. Тимот научници ги идентификувале протеините, откривајќи дека четири протеини се спојуваат за да направат клуч.

  Истражувачите генетски ја конструирале габата за да откријат што ќе се случи со производството на микотоксини. Кога некој од четирите протеини недостасува, клучот не може да предизвика производство на микотоксин, откри тимот.

  Габата Aspergillus flavus се наоѓа во светот како сапрофит во почвата и предизвикува болести на многу важни земјоделски култури. Вообичаени домаќини на овој патоген се житариците, мешунките и јаткастите плодови.

  Поточно, инфекцијата со A. flavus предизвикува гниење на кочанот на пченката и жолта мувла кај кикириките пред или по бербата.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img