Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

23.8 C
Skopje
Saturday, May 18, 2024

More
  домаАгро советиМравките можат да ја намалат употребата на пестициди

  Мравките можат да ја намалат употребата на пестициди

  petel baner

  Пестицидите ги прават пчелите „зашеметени“, уништувајќи им го централниот нервен систем. Употребата на пестициди би можела да се замени со мравки.

  Ова се заклучоците од две посебни студии за штетни хемикалии кои се користат за контрола на штетници и болести.

  Во светот, земјоделците користат повеќе од 2,5 милијарди килограми пестициди секоја година.

  Земјоделските научници развија повеќе од 1.000 од овие хемиски соединенија кои се прилагодени да ги зачуваат резервите на храна со убивање на инсекти, габи и плевел.

  Но, пестицидите можат да бидат исклучително штетни за одредени видови инсекти – особено пчелите.

  Како пестицидите влијаат на пчелите?

  Пчелите се витален дел од екосистемот. Без нив, многу други видови би изумреле. Во Европа, пчелите опрашуваат 80 проценти од дивите цвеќиња.

  Тие се исто така неопходни за земјоделството, при што приближно една третина од глобалното производство на храна зависи од овие опрашувачи.

  Но, употребата на пестициди го уништуваат централниот нивниот нервен систем, покажува новото истражување.

  Хемикалиите ја нарушуваат способноста на опрашувачите да летаат по права линија – што им отежнува да најдат храна.

  Пчелите кои биле изложени на пестициди имаат и повеќе „мртви клетки“ во мозокот. Ова може да значи дека хемикалиите во пестицидите „го оштетуваат нивниот мозок“.

  Дали мравките можат да ги заменат пестицидите?

  Сепак, надежта не е изгубена – научниците се повеќе се свртуваат кон поодржливи форми на земјоделство.

  Ако некогаш сте се обиделе да одите на пикник во лето, веројатно мравките ги гледате како штетници.

  Сепак, една нова студија покажа дека тие можат да ги заштитат посевите од оштетување исто како и пестицидите.

  Една меѓународна студија – објавена во списанието Proceedings of the Royal Society B – покажа дека многу видови мравки имаат слична или поголема ефикасност од пестицидите, по пониска цена.

  Мравките ги штитат посевите од штетници како што се гасеници и бубачки. Нивните тунели слични на лавиринт, исто така, ја проветруваат почвата, помагајќи им на растенијата да апсорбираат кислород.

  Agrobot

  Истражувачите разгледале 26 видови мравки и откриле дека суштествата би можеле да бидат „перспективно средство“ во борбата против другите штетници.

  Но, тоа не е нова идеја, според авторите на студијата. Одгледувачите на цитрус во Кина беа пионери во биолошката контрола користејќи мравки пред неколку векови.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Од друга страна, мравките можат да предизвикаат штета и на посевите, бидејќи ги штитат штетниците како што се вошките и белите муви – ситни суштества кои произведуваат медлика, која мравките сакаат да ја јадат.

  Сепак, овие опасности може да се неутрализираат преку еколошки здрави практики за управување, како што е производство на алтернативни извори на шеќер за мравките да ги јадат.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img