Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

27.8 C
Skopje
Wednesday, October 4, 2023

More
  домаситеПоловина шолја боровинки дневно го намалува ризикот од болести!

  Половина шолја боровинки дневно го намалува ризикот од болести!

  Petel.mk

  Неодамнешните истражувања покажаа дека само половина шолја боровинки дневно може да им помогне на средовечните луѓе да се борат против когнитивниот пад, односно забрзаното заборавање и деменција.

  Поконкретно, откриено е дека половина шолја боровинки дневно им помага на средовечните луѓе да се борат против когнитивниот пад кога се администрираат рано кај лица со голем ризик.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Според американскиот совет за боровинки Highbush (USHBC), кој го поддржа финансирањето на истражувањето, ова е важно откритие имајќи предвид дека скоро 6 милиони постари возрасни лица во САД живеат со деменција.

  Бидејќи постојат ограничени третмани за когнитивно опаѓање, превентивните пристапи и ублажувањето на ризикот преку правилна исхрана се од сè поголема важност.

  Невродегенеративните промени поврзани со когнитивното опаѓање започнуваат во средната возраст. Ова истражување сугерира дека боровинките може да претставуваат можност за рана интервенција, насочена кон модифицираните ризици како што се лошата исхрана и поврзаните метаболички нарушувања.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img