Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

20.8 C
Skopje
Friday, March 29, 2024

More
    домаАгро ЗабаваВидови риби кои се најчест избор за посна слава

    Видови риби кои се најчест избор за посна слава

    petel baner

    Кога зборуваме за посна слава, најважната храна што луѓето ја бараат е рибата. Рибниците и големите трговски ланци во тој период се полни раце работа, особено за одредени видови риби, кои одат, како што велат, „како алва“. Кога славата ќе падне на пост, сите православни верници се трудат да ја почитуваат традицијата. Иако можностите за подготовка на посни јадења се големи, на луѓето сепак им е некако предизвик. Некои тврдат дека за подготовка на посен оброк се потребни малку повеќе пари отколку за мрсен. Тоа не мора да биде случај ако добро го распределите буџетот за храна која е посна, а не сите се скапи.

    Кои видови се најпогодни за спремање?

    Понудата на риба е доста богата, а секој може да најде нешто погодно според вкус, леснотија на подготовка и цена. Понудата вклучува свежа и замрзната риба, морска и речна. За секоја од нив е погоден одреден начин на подготовка за кој ќе стане збор понатаму во текстот. Доколку не сте сигурни која риба би ја одбрале како главно јадење за вашата посна слава или која било друга пригода, овде ви ги претставуваме некои од најпопуларните видови риби.

    Крап

    Крапот е најпознатата речна (слатководна) риба која живее во помирни и потопли води. Оваа риба е позната и по својата големина. Во поволни услови може да достигне значителна тежина, дури и над 20 кг. Затоа, не е чудно зошто оваа риба е меѓу најчесто избраните за празничната трпеза. Крапот припаѓа на многу масни, хранливи и сочни риби, поради што е многу вкусен доколку се подготви на вистински начин. Најдобро е крапот да тежи до 3 килограми за печење, а помалите се попогодни за пржење и похување.

    Подготовка на крап: Еве еден рецепт кој го гарантира добриот вкус на крапот. Оваа риба прво треба да се исчисти од крлушките и внатрешните органи, да се исече вкрстено и добро да се посоли. Потоа на неколку места прободете го крапот со нож и вметнете сецкан лук во тие дупки. Во садот во кој ќе го сварите крапот ставете масло и главица кромид исечкана на четири парчиња. Во посебен сад измешајте една лажица брашно, една лажичка пипер и масло. Со смесата прелијте ја рибата и испечете ја.

    Пастрмка

    Пастрмката е речна риба која најчесто се среќава во планинските, брзи и бистри реки и потоци. Таа е здрава риба која содржи прилично висок процент на железо, а се препорачува за луѓе кои боледуваат од анемија. Пастрмката е малку помала риба која може да достигне најмногу 15 килограми.

    Подготовка на пастрмка: Пастрмката не е многу мрсна риба, а е една од омилените за подготовка бидејќи подготовката е едноставна. Најбрзо можете да ја пржите во тавче. Прво треба да ја исчистите, исечете, посолете и извалкате во брашно, а потоа ја пржите на добро загреано масло. Оваа риба е погодна и за скара. Претходно треба да се измие со млака вода и добро да се исуши.

    Сом

    Сом е една од најголемите слатководни риби која може да достигне импресивна големина до 3 метри и до 200 килограми. Но тоа е можно само во идеални услови за живот. Како и крапот, припаѓа на високо-масни и хранливи риби. Најчесто на празничната трпеза можете да најдете филети кои се многу вкусни и лесни за подготовка.

    Подготовка на сом: Најчесто се купува како филети, па затоа ви претставуваме како да подготвите филети од сом. Прво треба да се исечат и потоа да се валкаат во смеса од следните состојки – пченкарно брашно, пченкарен гриз, сол, пипер и суви зачини. Откако убаво ќе ја нанесете смесата врз рибата, пропржете ги во тава на добро загреано масло. Кога ќе завршите со пржењето, врз филетите истурете прелив направен од маслиново масло, сок од лимон, сечкан лук и листови магдонос.

    Ослич

    За разлика од претходните, ослич е морска риба. Осличот е еден од стандардите за посна слава со кој не можете да погрешите. Многу вкусен и многу луѓе го сакаат. Осличот може да достигне големина од околу 10 килограми, што е прилично добра тежина, а од него може да се послужат и неколку порции. На продажба можете да најдете свеж, филета и паниран ослич.

    Agrobot

    Подготовка на ослич: Исечете го на поголеми парчиња и исечете ги на средината. Излупете ја рибата и прелијте ја со сок од лимон, а кога ќе впие малку сок, валкајте ја во мешавина од брашно, презла и пипер. Пржете ги на добро загреано масло.

    Тајната на добра рибја чорба

    Со оглед на тоа што домашната супа и чорба е незаменливо јадење во домот, така и рибјата чорба е незаменлив дел од посна слава. Експертите за подготовка на добра рибја чорба советуваат дека најубавата чорба се подготвува од неколку видови риби, доколку сте во можност да добиете повеќе од еден вид. Најчесто ќе слушнете дека рибјата чорба се прави само од главата на рибата, но доколку сакате да направите супа од риба со врвен квалитет, советот е сепак да користите рибино месо.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    За најдобри резултати, најдобро е да користите најмалку три вида речни риби, меѓу кои најпогодни за супа од риба се крап, смуѓ и платика. Ако сакате да направите чорба од само еден вид, крапот се смета за најдобра риба за подготовка на чорба бидејќи е најмрсната риба со големи димензии, а од него ќе имате прилично количество месо, така што супата е богата со месо.

    Рибата е незаменлив дел од празничната трпеза, но и од секојдневното здраво мени

    Рибата е храна која секој нутриционист ја препорачува како главен оброк во здравата исхрана. Познато е дека месото од риба е богато со есенцијални масни киселини, дека е одличен извор на протеини и дека содржи бројни минерали и витамини кои го помагаат развојот на нашиот организам. Иако рибата треба да биде незаменлива храна на дневното мени најмалку 3 пати неделно, нејзината популарност расте како што се приближува празничниот период.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката агро забава како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

    tigar.mk baner
    spot_img
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img