Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

7.8 C
Skopje
Saturday, March 2, 2024

More
  домаАгро советиЗимски сточен грашок: Ефтино производство на квалитетна кабаста сточна храна

  Зимски сточен грашок: Ефтино производство на квалитетна кабаста сточна храна

  Agrobot

  Зимските фуражни мешунки, пред сè зимски сточен грашок, претставува еден од најевтините, најквалитетните и најпрофитабилните видови на кабаста сточна храна на обработливо земјиште во различни агроеколошки услови.

  Се користат исклучиво во вид на сточна храна, најчесто за правење висококвалитетна сенажа. Сточниот грашок претставува вредна компонента во исхраната на сите видови и категории домашни животни. Има висококвалитетен хемиски состав на сува материја од сточна храна, односно висока содржина на сирови влакна.

  Во зима, грашокот претставува еден вид извор на протеини од околу 19%. Во исто време е евтина, но многу квалитетна кабаста сточна храна.

  petel baner

  Разновидна употреба на сточен грашок

  Во сушни години, кога сојата не успева да произведе, фуражниот грашок може да ја надомести таа загуба. Но може и да овозможи втор род, поради претходна жетва.

  Покрај директните придобивки за производството на сточна храна, одгледувањето на зимски сточен грашок позитивно влијае и на поголем број фактори на земјоделското производство, со посебен акцент на развојот на одржливи производствени системи и органско земјоделство.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Зимските сорти на сточен грашок никнуваат и формираат вегетативни органи на температура од 4-5°C и се отпорни на ниски температури во зимскиот период. Тие можат да издржат замрзнувачки температури од -17°C без оштетување, и значително пониски температури под снежна покривка. Оптималната температура за раст на растенијата и создавање квалитетна зелена сточна храна е помеѓу 12-16°C.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img