Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

11.8 C
Skopje
Thursday, December 8, 2022

More
  домаАгро советиПет грешки при кастрење овошни дрвја

  Пет грешки при кастрење овошни дрвја

  Грешки при кастрење што ги правиме го нарушуваат растот, развојот и ја намалуваат плодноста и имунитетот на растението. Избегнувајте ги!

  При изведувањето на кроењето можеме да направиме бројни грешки. Поради стравот да не направат грешка и да направат повеќе штета отколку корист, многумина вршат само санитарно кастрење. Отстрануваат суви, скршени, оштетени и гранки со видливи симптоми на болести и присуство на штетници. Понекогаш од страв при отстранување на заболените гранки и гранчиња не се отстранува здравото ткиво на дрвото што претставува проблем за следната вегетација и изворот на ширење на болеста.

  Потребно е редовно кроење за да се извлечат сите позитивни ефекти од оваа мерка. Често се случува тоа да се прави нередовно и со едно кроење да се сака да се надомести сето она што е пропуштено за неколку години, што е невозможно да се постигне. Од друга страна, прекумерното кроење го оптоварува овошното дрво, негативно влијаејќи на неговиот раст, развој и плодоносење.

  Терминот на изведување на вакви работи треба да се усогласи со фазите на раст и временските услови.

  Најчестите грешки се: 

  1. Се користи  несоодветна или тапа алатка. Не е исто дали сечеме тенки гранки или подебели гранки. Тапа алатка создава големи рани. Мора да се дезинфицира при секоја употреба. Обрнете внимание на изгледот и големината на сечењето. Кога сечеме гранки, прво сечеме до трупецот, кој потоа го отстрануваме. Сечењето над пупката треба да биде закосено, како покрив, на спротивната страна. Тогаш водата што истекува не оди до пупката, што би довело до нејзино распаѓање.
  2. Преклопените гранки не се отстрануваат. Долната гранка добива помалку светлина и произведува помалку пупки. Самите гранки се тријат една против друга поради ветрот. Се создаваат рани, кои стануваат отворена врата за навлегување на штетници и појава на инфекција.
  3. Честопати,  само надворешниот дел од крошната е исчистен, додека центарот останува запоставен. Со отстранување на вишокот гранки од централниот дел, овозможуваме подобро осветлување и проветрување.
  4. Се оставаат водопиите. Тоа се израстоци кои се јавуваат на малку постари дрвја. Тие растат вертикално и црпат хранливи материи и вода, но не носат плодност. Со нивно отстранување, овозможуваме продирање на светлина и воздух во внатрешноста, зголемувајќи ја родноста. Поради промената на условите се работи на здравјето на дрвјата, поретко се јавуваат болести и штетници.
  5. Конкурентните гранки, особено конкурентните проводници, не се препознаваат. Овие израстоци се натпреваруваат за храна и други ресурси со проводниците и другите израстоци оставени зад себе. Обично конкурентните гранки се намалуваат за 1/3 за да се пренасочи енергијата кон растот на цветните пупки.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img