Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

7.8 C
Skopje
Monday, December 5, 2022

More
  домаАгро советиВажноста на подземни води во растителното производство

  Важноста на подземни води во растителното производство

  Достапноста на подземни води за растенијата во текот на сезоната на растење може значително да го компензира недостатокот на природни врнежи. Идеално, нивото на подземните води би било ниско во зима и високо во лето.

  Меѓутоа, најчесто нивото на подземните води е спротивно на потребите на растенијата во текот на сезоната на растење. Затоа е многу важно да се провери длабочината на подземните води, видот на почвата, близината и флуктуацијата на водата во соседните водотеци. Исто како и други фактори важни за успешно производство, пред садење култури.

  Подземните води се формираат со задржување и акумулација на вода над непропустливите геолошки слоеви или илувијалниот хоризонт. Нивото на водата е на различни длабочини, од неколку сантиметри (многу плитко) до над 10 метри (длабоко). Нивото на подземните води многу варира, дури и на истото земјиште. Зависи од флуктуацијата на новата вода во соседниот воден тек или воден слив, со кој е поврзан. Во зависност од длабочината на нивното ниво и влијанието врз земјиштето и растенијата, се разликуваат три типа на подземни води. Тоа се долни, подземно-почвени и горните подземни води.

  Долни подземни води

  Долната подземна вода се јавува на водоносен геолошки слој, на голема длабочина, најмалку неколку метри. Не влијае на текот на процесите во почвата и растот на растенијата.

  Подземните води се формираат и над водоносниот геолошки слој. Но на многу помала длабочина, ретко поголема од 3 до 4 m. Овој тип на подземна вода стигнува до почвата трајно или повремено преку поддржана капиларна вода и влијае на текот на процесите во неа. Ако не е солено, генерално има поволно влијание врз растот на растенијата. Кај нас оваа вода се јавува на големи површини во повеќе видови котлински почви и е една од важните причини за високата продуктивност на овие почви во сушните години.

  Горни подземни води

  Горните подземни води или стагнантните води се јавуваат повремено, за време на периоди на обилни дождови и топење на снег, над многу набиен, многу богат со глина, непропустлив или многу слабо пропустлив псевдоглеј. Најчесто се јавува на длабочина од не повеќе од 50 см, а има многу неповолно влијание врз текот на процесите во почвата и врз растот на растенијата.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img