Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

3.8 C
Skopje
Thursday, February 22, 2024

More
  домаАгро советиОрганизација на исхрана на овците во зима - Период на приспособување од...

  Организација на исхрана на овците во зима – Период на приспособување од 7-10 дена

  Agrobot

  Важно во организацијата на исхрана на овците е преминот на овците од пасиште во стабилно хранење, кое мора да биде постепено. 

  Правилната исхрана и науката за исхрана на овците даваат голем придонес во овчарството. Тоа влијае на нивото на производство, но и на намалување на потрошувачката на храна по единица производ и конечно на поголема продуктивност и одржливост на овчарството. Исхраната е едно од централните прашања во овчарството и е директно поврзана со економичноста на производството. Начинот на хранење и вдомување има големо влијание врз растот, развојот и виталноста, како и врз перформансите и продуктивноста на овците.

  Во зависност од природните фактори во една област, постојат различни системи на овчарство. Не можеме да им препорачаме ист систем на овчарство на производители во различни природни и економски зони.

  При креирањето на режимот на чување и хранење треба да се имаат предвид сите фактори кои влијаат на организмот на животното:

  • светлина,
  • температура,
  • влажност на воздухот,
  • врнежи од дожд,
  • промена на притисокот,
  • проток на воздух

  Има голем степен на нивното влијание, кое треба да се регулира, односно да се прилагоди на животните преку правилно ракување. Ова е еден од најважните фактори за успех во овчарството и особено во случај на интензивно одгледување.

  Премин кон стабилен начин на исхрана на овците во текот на зимата

  Трансферот на овците од пасиште на стабилно хранење мора да биде постепен бидејќи телото на животното е навикнато на свежа растителна храна во периодот на пасење.

  Во новите услови на домување, новата храна е сува и има различна физичка форма. На животното му треба период на приспособување од 7-10 дена. Подготовката се состои во тоа што на овците во првите неколку дена наутро им се дава малку сено и дури потоа се носат на пасиште. Кон крајот на периодот на адаптација, последните неколку дена сено се дава и по пасењето. Со зголемување на количината од ден на ден, така што по десет дена оваа хранлива состојка би дошла како главен оброк на овците, со што ќе заврши пасењето.

  Успехот во презимувањето на овците најмногу зависи од квалитетот на подготвената храна и нејзината правилна употреба. Најважно во овој период е да се зачува постојниот број на овци во стадото и нивната состојба (ухранетост), со рационално консумирање на храната. Со добра исхрана, овците можат лесно да толерираат студ, па дури и силен мраз. Но тие се многу чувствителни на влага во бачилото, и во воздухот и во подлогата.

  За да може објектот да биде удобен за зимскиот престој на овците во него, потребно е да се изврши подготовка. Таа се состои во поправка на покривот, ѕидовите, подот, прозорците, вратите, јаслите, коритата за пиење итн. После тоа треба да се изврши ѓубрење и темелно чистење и на крај дезинфекција на сите ѕидови, подови и опрема.

  Подот на бачилото е обилно покриен со слама во количина од 5 kg/m², што создава дебел слој кој добро ја впива урината, а во бачилото нема влага.

  Пред презимување на овците потребно е да се обезбедат доволни количини на сите хранливи материи, за сите категории и фази на производство, земајќи ја предвид должината на стабилниот период. Покрај сточна храна, мора да се обезбеди доволна количина на вода и да се обезбеди на овците по желба. Ако такви услови не постојат, тогаш треба да се храни два пати на ден. Оптималната температура на водата за овците е 12-18º C, а мора да биде и хигиенски исправна. Да не заборавиме дека не само заситеноста на овците зависи од добрата исхрана, туку и успехот на целокупното производство во текот на повеќе години.

  Пример за организација на хранење овци

  На пример, еден оброк, кој е составен од достапни хранливи материи за овците кои се наменети за производство на месо:

  Храна (во кг) категорија овци

  Сено 1,7 – 1,0 – 2,0

  Силажа 2,0 – 1,0 – 2,5

  Слама 0,5 – 0,3 – 0,7

  petel baner

  Пченка 0,2 – 0,2

  Концентрат 0,1 – 0,3 – 0,2

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Цената на чинење, која се мери со износот на трошоците по единица производ (месо, млеко, волна), служи како важен показател за работата на фармата. Успехот во бизнисот со овци зависи од големината на овие трошоци. Храната сочинува околу 70% од структурата на трошоците. Затоа оброкот подготвен за стадото има најголемо влијание врз цената на производот и висината на заработката.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img