Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

0.8 C
Skopje
Tuesday, November 29, 2022

More
  домаАгро советиПодготовка на овците за зима

  Подготовка на овците за зима

  Подготовка на овците за зима – Исхраната и однесувањето имаат големо влијание врз здравјето и продуктивноста на возрасните овци. Во зависност од природните услови и областа, постојат различни системи за одгледување овци.

  Практично чувањето овци на пасиште е неопходност и традиција, па овчарството не може да се замисли без пасиште. Кај нас, сезоната на пасишта обично трае од 180 до 200 дена. Променливите временски услови од година во година го одредуваат почетокот и крајот на пасењето, што е претежно од мај до ноември.

  Преминот од пасиште кон стабилно/зимско хранење мора да биде постепено. Периодот на приспособување и преминот од зелена храна (8 до 10 кг по грло дневно) до суво груба храна треба да трае најмалку 7 до 10 дена.

  Првично се дава помало количество сено пред пасење, подоцна и после паша. Со зголемување на количината на сено од ден на ден, зелената храна постепено се намалува. Сеното станува главен дел од дажбата со 2 кг/главо дневно. Состојбата и исхраната на овците зависи од квалитетот и количината на подготвената храна (сено, слама, силажа, жита).

  Со добра исхрана, овците лесно го поднесуваат студот

  Во секој случај, со добра исхрана, овците лесно го поднесуваат студот, дури и подолгите мразови, но тие се многу чувствителни на влага и во воздухот и во подлогата.

  Токму ова е време за подготовка на објектите – бачила за зимскиот престој на овците. Посебно треба да се проверат покривот, прозорците и опремата во бачилото. Подот треба да се исчисти и, доколку е можно, да се дезинфицира. Покријте го сувиот под со слама (4 до 5 кг/м2), која подоцна ќе ја апсорбира урината и влагата.

  Во зимскиот период на овците треба да им се дозволи да земаат вода по желба. Ако такви услови не постојат, тогаш хранењето треба да се прави два пати на ден. Потребната количина на вода по овца зависи од повеќе фактори – видот на храната, температурата на воздухот, физиолошката состојба на организмот и изнесува 2 до 5 l дневно. Оптималната температура на водата е од 12 до 18 Целзиусови степени, а температурата во објектот е околу 6 степени за овците и 10 до 12 степени за јагнињата.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img