Складирање леб – Ако го оставите лебот на кујнскиот пулт, во фиока или кутија за леб, а сепак го чувате во пластична кеса – веднаш да ви кажеме, тоа воопшто не е добра идеја.
Складирање леб во кеса ќе предизвика негово сушење, додека во кутија постои можност да се развие мувла.
Најдоброто решение, колку и да звучи глупаво, е да го ставите во замрзнувач.
На овој начин секогаш ќе имате свеж леб, а можете да го одмрзнете на два начина:
1. Ако ви треба веднаш, извадете го замрзнатиот леб, ставете го во алуминиумска фолија и загрејте го во рерна.
2. Ако сакате свеж леб за наутро, извадете го пред спиење и ставете го на чиста кујнска крпа за да се стопи полека преку ноќ. Наутро вкусот ќе биде како штотуку да сте го купиле во пекара.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK