Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

4.8 C
Skopje
Saturday, February 4, 2023

More
    домаситеКој зачин е идеална замена за шеќер?

    Кој зачин е идеална замена за шеќер?

    Поддршката на телото и зајакнувањето на имунолошкиот систем никогаш не биле поважни од сега. Дали можеме сето тоа да го обезбедиме само преку исхрана? Во денешно време се повеќе луѓе се потпираат на таканаречените „суперхрани“, но дали тие навистина се здрави и ефикасни како што велат? А зошто да не користите зачини како замена за шеќер?

    Циметот е популарен зачин кој предизвикува чувство на топлина и удобност. Од кифлички до лате со цимет, има многу начини да уживате во овој топол, дрвенест зачин. А ако ви кажеме дека со користење на овој ароматичен зачин можете да ја намалите желбата за слатки или дури целосно да ја изгубите желбата за нив, веруваме дека ќе ви се допадне уште повеќе, пишува Elle Si, цитирана од City Magazine.

    Циметот е вкусен зачин кој се добива од внатрешната кора на дрвото цимет. Обично се користи како ароматичен зачин и додаток на слатки и солени јадења, како и топли и ладни пијалоци. Но, покрај прекрасниот вкус и неверојатната арома, овој сестран зачин може да ни понуди многу повеќе.

    Имено, циметот содржи многу антиоксидантни полифеноли и антивоспалителни својства. Антиоксидансите можат да го намалат ризикот од болести со заштита на клетките од слободните радикали. Покрај тоа, циметот е идеален начин да ја намалите употребата на шеќер во вашата исхрана.

    Достапен во форма на стапче или прав, овој зачин има природно сладок вкус, што го прави идеална замена за шеќер

    Освен тоа, им дава посебен вкус на овошните, чоколадните и десертите од кафе. Може да се додаде и во солени јадења како што се сосови, па дури и салати, или едноставно можете да го посипете врз исецкани јаболка.

    Покрај прекрасниот вкус, циметот има и бројни други здравствени придобивки. Не само што го спречува чувството на глад, туку и драстично го намалува нивото на холестерол и шеќер во крвта. Едно од лековитите својства на циметот е тоа што може да го спречи згрутчувањето на крвта бидејќи го инхибира ослободувањето на воспалителна масна киселина наречена арахидонска киселина.

    Поради оваа карактеристика, тој е природно антиинфламаторно средство. Покрај тоа, циметот има многу ефикасни антимикробни својства кои можат да го запрат растот на габите и бактериите. Познато е и дека циметот го олеснува варењето.

    Влакната и калциумот помагаат во отстранувањето на жолчните соли од телото, па циметот помага во заштитата на дебелото црево и дигестивниот систем. Покрај тоа, циметот е дури и корисен за функцијата на мозокот. Неговата силна арома може да ја стимулира активноста на мозокот и да ги подобри когнитивните процеси како што се вниманието, меморијата и многу повеќе.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

    Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img