Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

31.8 C
Skopje
Sunday, July 14, 2024

More
  домаАгро ВестиИднината на антибиотиците во исхрана на живината

  Иднината на антибиотиците во исхрана на живината

  petel baner

  Термините „органско пилешко“, „пилешко од слободна храна“ и „пилешко без антибиотици“ станаа популарни во синџирот на снабдување со храна. Како што потрошувачите стануваат посвесни и загрижени за нивното здравје и благосостојбата на животните, живинарската индустрија се бори да одговори на овие предизвици. Оваа статија открива како потрошувачите и владите гледаат на иднината на антибиотиците во земјоделството за да се спречи глобалната здравствена закана.

  Посебно гласни се барањата за одгледување пилешко без употреба на антибиотици (АБФ пилешко без антибиотици). Како резултат на тоа, производителите, трговците на мало и рестораните воведоа пилешко одгледано без употреба на антибиотици. Владите исто така развија построги регулативи за да се спречи злоупотребата или прекумерната употреба на антибиотици во добиточната храна.

  Зошто има такво прилагодување од различни партии на глобално ниво? Сè започна поради загриженоста на потрошувачите за развојот на отпорност на антибиотици.

  Се предвидува дека отпорноста на антибиотици ќе убие повеќе луѓе од ракот до 2050 година. 

  За одгледувачите на живина, обезбедувањето добро здравје на цревата е важно за да се спречи болеста поради намалената употреба на антибиотици на фармата.

  Потрошувачите бараат производство без употреба на антибиотици

  Повеќето отпорност на антибиотици е резултат на неправилна и прекумерна употреба или нивна злоупотреба. Сепак, јавноста е загрижена за употребата на антибиотици во земјоделството поради неколку причини:

  • Антибиотиците кои се користат на фармите се користат и за лекување на луѓе.
  • Животните можат да пренесат отпорност на луѓето преку контакт во живо и/или контаминација на животната средина.
  • Месото, млекото и јајцата од заразени животни (на пример, живина која содржи E. coli отпорна на антибиотици) може да пренесат отпорност на луѓето.

  Зошто отпорноста на антибиотици е опасна?

  Во 1945 година, Сер Александар Флеминг ја доби Нобеловата награда за откривање на пеницилин. Во својот говор на доделувањето, тој уште тогаш предупреди дека бактериите можат да станат отпорни на лекови. Ова значи дека некои бактерии кои треба да бидат убиени со антибиотици можат да се прилагодат, преживеат и да се размножуваат. Понекогаш тие ја пренесуваат оваа карактеристика на други бактерии присутни во цревата. Антимикробната резистенција (АМР) е опасна затоа што кога луѓето или животните се разболуваат, тие не можат успешно да се лекуваат.

  Денес, 80 години подоцна, антимикробната отпорност е една од најголемите закани за глобалното здравје. Исто така за безбедноста на храната и развојот, според Светската здравствена организација (СЗО). Според извештајот објавен од медицинското списание  Лансет на 20 јануари 2022 година , речиси 1,3 милиони смртни случаи во 2019 година биле директно поврзани со болести предизвикани од микроби отпорни на лекови. Широката употреба на антибиотици може значително да го зголеми тој број и да предизвика смрт на околу 10 милиони луѓе до 2050 година. Што значи дека на секои три секунди ќе се губи по еден живот. Со други зборови, супербактериите би можеле да бидат поголем убиец од ракот, како што е прикажано на дијаграмот подолу.

  Графикон 1. Број на смртни случаи годишно што се припишуваат на отпорност на антибиотици (АМР) во споредба со други причини (во милиони)
  иднината на антибиотиците

  Овие алармантни статистики ја откриваат итната потреба од сеопфатни глобални промени за справување со отпорноста на антибиотици на сите фронтови, од здравствената индустрија до земјоделството.

  Владите воведуваат политики за спречување на отпорност на антибиотици

  Фармерите почнаа да ставаат антибиотици во храната за кокошки во 1950-тите. Во моментот откако забележаа помала смртност и побрзо зголемување на телесната тежина поврзани со употребата на антибиотици. Додека 1950-тите и 1960-тите беа златното доба на откривањето на антибиотици, напредокот е забавен во следните децении. Нови антибиотици моментално не се откриваат. Во меѓувреме, микробите еволуирале за да станат отпорни на многу антибиотици достапни и за луѓето и за животните. Поради оваа причина, регулаторните органи ги заострија одредбите за антибиотици во добиточната храна.

  Во моментов, главните причини за користење на антибиотици во производството на живина се третман на болести, превенција на болести или поттикнување на растот. Во многу земји, првата употреба сега мора да ги исклучи антибиотиците кои се од медицинско значење за луѓето. Втората и третата употреба се сè поограничени, како што е прикажано во временската линија подолу.

  Графикон 2. Растечка загриженост за употребата на антибиотици во добиточната храна

  Данска е пионер во оваа област и има воспоставено креативни начини на следење на прописите. На пример, данската влада воведе систем за јавно повикување на злоупотребувачите на дрога. Направена е листа на ветеринари и фарми кои користат најмногу лекови. Тие фарми се посетуваат за да се дознае зошто ги користат во толкава мера.

  Другите земји го следат примерот и создаваат свои правила. Фокусот на намалување на употребата на антибиотици во добиточната храна продолжува да расте на глобално ниво. Многу производители, трговци на мало и синџири на ресторани развија опсег на прехранбени производи и понуди од мени за да ја задоволат побарувачката на потрошувачите.

  Многу производители успешно преминаа кон производство без антибиотици или ја намалија употребата. Со цел да се спречат болестите на живината и да се промовира растот на бројлери, важно е да се прилагодат нивната надворешна и внатрешна средина.

  Кога станува збор за надворешната средина, важно е нутриционистот за живина да ги процени сите фактори на животната средина, како што се водата за пиење и квалитетот на воздухот. Биосигурноста, управувањето со фармата и програмите за вакцинација исто така играат важна улога во одржувањето на безбедноста на јатото. 

  agrounik
  Внатрешната средина е поврзана со здравјето на цревата, а здравјето на цревата со имунитетот и растот. 

  Комплетна програма за здравје на цревата, како што се Seed, Feed, Weed (SFW) помага да се намали употребата на антибиотици кај живината со:

  1. Воведување на организми кои го поддржуваат здравјето на цревата (т.е. пробиотици)
  2. Хранење и одржување на соодветна средина во која можат да преживеат
  3. Искоренување на штетните организми пред да ги колонизираат цревата

  Така, патогените бактерии се спречени да се врзат за епителот и се одржува микробната разновидност и се подобрува природната одбрана на животното.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Како заклучок, со алармантни предвидувања за тоа што отпорноста на антибиотици може да направи за здравјето и егзистенцијата на луѓето, живинарската индустрија презема чекори за намалување на употребата на антибиотици во добиточната храна. Многу компании и фарми успешно се префрлија на производство без антибиотици или ја намалија употребата на антибиотици во последните години. Тоа покажува дека алтернативите на антибиотиците се достапни за да им помогнат на производителите да го одржат својот бизнис. Покрај тоа, одржливото производство на живина, исто така, може да им помогне на компаниите да освојат нови пазари и да стекнат конкурентска предност.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Вибер.

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img