Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

38.8 C
Skopje
Saturday, June 22, 2024

More
  домаАгро советиШто е течен чад и неговата примена во превењето на сирење

  Што е течен чад и неговата примена во превењето на сирење

  petel baner

  Употребата на чад, односно пушењето на прехранбени производи (сирење, месни производи и сл.) има повеќекратна улога. Еден од најважните е дека на овој начин се подобрува вкусот и бојата на пушените производи. Друга е заштита на производот од расипување предизвикано од непожелни микроорганизми. На овој начин да се продолжи рокот на траење на производот. Во млечната индустрија, чадот најчесто се користи за пушење различни видови сирење. Постојат два вида на пушење сирење. Тоа се традиционално (т.е. ладно пушење) и пушење со течен чад (односно додавање на арома на чад).

  Традиционалното пушење (пушење во комори користејќи чад создаден со согорување на различни видови дрва) сè уште се врши во помалите млекарници за сирење, најчесто поврзани со семејните фарми. Употребата на чад во течна форма е последната деценија и оживеа во фабриките за сирење во индустриски размери. Најголемата причина за тоа е леснотијата на користење на течен чад. Дополнително, употребата на течен чад овозможува побезбедно, почисто, поеколошки, поздраво и поевтино пушење.

  Како се создава течен чад?

  Аромата на течниот чад е целосно природен додаток и како таков е побезбедна алтернатива на традиционалниот начин на пушење. Течниот чад има  ознака GRAS (Општо препознатлив  како безбеден), што значи дека генерално се смета за безбеден. Најмногу поради долгата историја на безбедна употреба во прехранбените производи. На американскиот пазар 75% од чадените сирења имаат арома на течен чад. Во Европа се пушат околу 30% од сирењата, а постои тенденција од година во година да се зголемува употребата. Постојат три најчести методи за производство.

  agrounik

  Првиот метод или т.н метод на тлеење, односно бавен метод за добивање чад каде што чадот се добива на пониски температури на согорување и без пламен, и во услови на ограничена достапност на кислород, односно претворање во течна форма. Вториот метод , т.н метод на карбонизација, што подразбира бавна пиролиза со помош на надворешен извор на топлина без достапност на кислород.

  Третиот метод за добивање течен чад се нарекува брза пиролиза, а постапката е многу слична на карбонизација, но се применуваат повисоки температури. Во споредба со методите на тлеење и карбонизација, брзата пиролиза има многу предности. Тоа се помало влијание врз животната средина, поголем принос на течност, односно течен чад, полесна контрола на процесот, а самиот процес создава повеќе биоактивни соединенија кои имаат позитивно влијание врз здравјето на луѓето. Откако чадот ќе се добие со споменатите методи, следува негово втечнување, односно претворање во течна форма.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Употреба на течен чад

  Аромата на течниот чад може да се користи на различни начини. Може да се додаде во млекото пред да се направи сирење, може да се додаде во саламура и да се додаде во самата урда. Најчесто, течниот чад се користи на таков начин што готовото сирење се прска со течен чад или натопено во арома на течен чад. Ако мирисот на течен чад се користи во производството на сирење, тогаш дефинитивно треба да се спомене во списокот на состојки на декларацијата на производот. Без разлика на начинот на пушење, пушените сирења се многу прифатливи меѓу потрошувачите. Скоро сите видови сирење може да се пушат.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img