Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

4.8 C
Skopje
Saturday, February 4, 2023

More
    домаАгро ВестиОдгледување житарици во затворен простор станува сè попопуларно

    Одгледување житарици во затворен простор станува сè попопуларно

    Жетвата на пченица и ориз во затворен простор ни дава увид на она што е можно за иднината на житото, т.е. одгледување житарици во затворен простор.

    Одгледувањето основни култури како житарици во затворен простор може да биде огромен чекор напред за глобалната безбедност на храната.

    Што значеше до сега одгледувањето во затворен простор?

    Досега, таканаречените вертикални фарми имаа успех во производството на свеж зеленчук и билки, домати и јагоди. Тоа се неопходни и вкусни култури, но кои не носат највисоки концентрации на калории. Таа чест им припаѓа на житариците и сточната храна, кои генерално заземаат повеќе простор. Но, овие зелени пространства од жито наскоро би можеле да се движат во затворени простории, со првата пченица успешно одгледувана во затворен простор.

    Нова ера на истражување на одгледување житарици во затворени простории

    Инфарм, вертикална земјоделска компанија со седиште во Германија, ги објави резултатите од својата жетва во ноември 2022 година. Портпаролот Педрик Флад го припишува успехот на Инфарм со неговиот фокус на оптимизирање на растечката средина, како и на времето на циклусот на култури.

    Експериментот покажува што е можно не само за одгледувачите, туку и за глобалната безбедност на храната воопшто.

    Одгледувањето на овие основни култури во затворени простории, во региони кои претходно не можеа да ги одгледуваат, може да биде од корист за милиони луѓе.

    Сепак, постојат предизвици во транзицијата од стоковно производство кон житарки.

    Кои се предизвиците на одгледувањето во затворени простории?

    Прво, бидејќи житарките имаат подолг циклус на растење, потешко е да се оправда нивното одгледување во затворен простор, каде што зафаќаат вредни недвижнини. Традиционалните меѓуредни култури, како што се зелената салата и доматите, имаат побрз циклус на раст. Може да се собираат со значително повисоки стапки на вертикални фарми во споредба со традиционалните фарми.

    Лиснатото зеленило, на пример, може да се произведува на вертикални фарми со 35 пати поголем капацитет од традиционалните копнени фарми. Според Agritecture, технолошка фирма фокусирана на климатски паметно земјоделство, ова особено се однесува на еколошки контролираното земјоделство. Првичното истражување тврди дека традиционалното земјоделство може да произведе околу 18 килограми зелена салата на 100 квадратни метри, во споредба со околу 680 килограми на истото количество простор во вертикална фарма.

    Бидејќи побрзите циклуси на раст им овозможуваат на вертикалните земјоделци да произведуваат повисоки приноси, побавните циклуси – како што се оние на пченицата и другите житарки – може да ја намалат способноста на фармата да генерира позитивен поврат на инвестицијата во одредена култура.

    Зошто да изберете одгледување во затворени услови?

    Сепак, првичните испитувања на внатрешната пченица на Infarm беа исклучително охрабрувачки, според Flad.

    „Првите тестови покажаа исклучителни резултати“, рече Флад . „Во обем, ова е еквивалентно на 117 тони по хектар годишно. Тоа е 26 пати повисоко од просечните приноси на отворен терен.”

    И овие сегашни просеци на одгледување на терен се многу зависни од климата, која станува сè понестабилна.

    Одгледувањето храна во затворен простор ги поедноставува работите како што се временските услови и дистрибуцијата на патогени.

    Темасек, компанија со седиште во Сингапур, имаше успешна жетва на ориз во затворен простор. Произведениот ориз е полуџуџест, што му овозможува да расте побрзо од сортата со целосна големина. Исто така, користи 70% помалку вода отколку што бара сортата базирана на редовно одгледување на почвата.

    Сепак, сегашната цена на енергија го прави одгледувањето житарки во затворени простории особено ризично. Особено затоа што овие култури имаат пониски цени од другите типични култури во затворен простор кога ќе излезат на пазарот.

    Тоа е компромис, вели Фредерик Смит, консултант за регенеративна храна. „Го заменувате теренскиот ризик со ризик базиран на трошоци“, вели тој.

    „Контролирањето на променливите како водата и температурата елиминира многу потенцијални ризици. Тоа навистина привлекува инвеститори кои не го разбираат толку многу земјоделството и сакаат да инвестираат во нешто во поголем обем .”

    Одгледувањето житарки во средина контролирана од климата сè уште е во рана фаза на развој, но тоа е значајна пресвртница. Способноста да се одгледуваат житарки во комерцијална скала може да има големи придобивки за глобалната безбедност на храната.

    „Војната во Украина и зголемените цени на пченицата како одговор на таа ситуација покажаа дека секогаш е добра идеја да се набавува и да се произведува пченица локално, не само поради трошоци и безбедносни причини, туку и поради километражата и јаглеродот “, вели Смит.

    Покрај мобилноста на фармите во затворен простор, вертикалното земјоделство има капацитет да одгледува храна користејќи 95% помалку вода и 97% помалку земја, според USDA, и без пестициди. Исто така, постои потенцијал за повеќе обновливи извори на енергија. Infarm моментално користи 70 проценти од зелената сертифицирана енергија, со цел да стане нето нула до 2045 година.

    Постојат неколку различни начини на кои можеме да го зајакнеме екосистемот на храна. Вклучително и подобрување на нашата осиромашена почва за да создадеме поодржлив екосистем и користење на технологија за земјоделство во затворени простории за да создадеме нови средства за производство на храна. Да се ​​биде во можност да се одгледуваат овие критични култури во затворен простор е огромен чекор напред во целта за глобална достапност на храна.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Вибер.

    Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img