Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

19.8 C
Skopje
Wednesday, June 19, 2024

More
  домаАгро советиКако дрвените буриња влијаат на виното? Еве 9 интересни факти за нив

  Како дрвените буриња влијаат на виното? Еве 9 интересни факти за нив

  petel baner

  Традиционалното производство е неразделно од дрвените буриња. Најчесто се користат даб, англиски даб, јавор и костен.

  Винарите знаат дека можат да го имаат најдоброто грозје, но процесот на производство и стареење има големо влијание врз квалитетот на финалниот производ. Може да се рафинира или целосно да се уништи, а тоа зависи од изборот на контејнери или буриња.

  Откако ќе се добие младото вино со ферментација, потребно е да одлежи за да стане стабилно, да созрее и да дојдат до израз неговите ароми и вкус. Одлуката да старее во дрвени буриња многу влијае на неговиот состав.

  Традиционалното производство е неразделно од дрвените буриња. Во светот најчесто се користат американски, француски и англиски даб, како и костен и јавор. 

  Размена на гасови

  За време на стареењето, дрвото влегува во интеракција со виното, му дава одредени материи и овозможува контакт со воздухот, бидејќи тоа не се херметички затворени садови. Процесот се одвива низ две специфични фази, оксидативна и редуктивна.

  Микрооксидацијата се одвива низ порите на дрвото, јаглерод диоксидот испарува побрзо и процесот на избистрување се одвива побрзо. Помалите буриња создаваат посебни вкусови и развиваат секундарни вкусови. Интензитетот зависи од должината на стареењето, но и од тоа дали се работи за нов сад и секако од каков тип на дрво. За да се балансира вкусот и да се добие најдобар можен квалитет, потребно е знаење и искуство.

  agrounik

  Стареењето и зачувувањето се врши во дабови буриња, а најпогодни се за црно вино. Белите можат да ја променат бојата поради танините и долго време производителите избегнуваа да ги стареат во нив. 

  Научниците Идоја Јараута, Хуан Качо и Винсенте Фереира во студијата „Симултани феномени кои придонесуваат за формирање на арома на виното при стареење во дабово дрво“ покажаа дека тоа  им дава 41 различна арома на вината. Единаесет зависат исклучиво од користениот вид. Аромите кои се создаваат се кокос, чад, зелено дрво, бадем, разни зачини и сл. Покрај тоа, ослободува полифеноли кои го штитат виното од оксидација.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Девет занимливости за дрвените буриња

  И, конечно, еве девет интересни факти за бурињата: 

  1. Формата што ја знаеме денес датира од 350 п.н.е.
  2. Направени се така да можат и да се тркалаат и да стојат исправено.
  3. Тие можат да се користат 100 години.
  4. За нивно производство се достапни 400 видови даб.
  5. Дабот овозможува бавна оксидација и пренесува дел од неговите карактеристики на виното.
  6. Европскиот даб се смета дека е многу квалитетен, а тој што се користи за изработка на бурињата треба да биде стар 120 години. 
  7. Само најправиот дел од дрвото, веднаш до неговата основа, е погоден за производство. 
  8. Во Франција од еден даб се произведуваат само две буриња. 
  9. Најголемото буре со вино во светот кое е во употреба се наоѓа во лозјата Ердут во Хрватска. За неговата изградба биле потребни 109 дабови стебла, а капацитетот е 75.000 литри.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img