Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

12.8 C
Skopje
Saturday, March 2, 2024

More
  домаАгро советиШто значи кога семето за сеење е обоено во одредена боја?

  Што значи кога семето за сеење е обоено во одредена боја?

  Agrobot

  Средството со кое е премачкано семето за сеење ги штити растенијата во првите, најчувствителни фази на развој – ‘ртење, никнување и почетен раст. На што треба да внимавате?

  Едно од најчестите прашања е зошто купените семиња се бојадисуваат во одредена боја. Најчесто станува збор за црвена, зелена, сина, но и други. Станува збор за семиња кои биле обработени со биостимулатори и/или хранливи материи или пестициди. Кај мешунките, најчесто сојата, во обвивката има бактерии кои фиксираат азот.

  Во обид да го заштитат семето за сеење, луѓето порано прибегнуваа кон различни средства. На почетокот се работеше за билни сокови, раствори и чаеви. Особено беше популарно да се третира со сок од чемпрес, препарати од бел или црвен кромид и разни лековити растенија за да се заштитат од болести, инсекти, глодари и други штетни организми.

  За што е средството за третман?

  Денес постојат различни средства кои се насочени кон максимална заштита, а во исто време треба да бидат безбедни за луѓето и животната средина.

  Интензивното боење на зрното им помага на клиентите да знаат дека е третирано и дека не е за консумирање од луѓе или животни. 

  petel baner

  Средството со кое се обложени ги штити растенијата во првите, најчувствителни фази на развој – ‘ртење, никнување и почетен раст.

  Средствата за лекување се приспособуваат на растителниот вид, времето на сеидба, зачестеноста на одредена болест или штетник во одредена област и други фактори. При рано сеење, семето е изложено на дејство на студ и прекумерна влага, поради што бавно се одвива ртењето и никнувањето, а го напаѓаат патогени и штетници. За да се спречи влошување на новопосеаните семиња и младите култури, се користат третирани семиња. Ова се однесува на многу видови, од пченка до зелка.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Исто така, на овој начин се спречува преносот на болести од семиња на нови растенија.

  На што треба да се обрне внимание?

  1. Луѓето треба да се заштитат кога работат со него.
  2. Треба да се складира правилно и да се чува одвоено.
  3. Постои опасност животните да го изедат и да се отрујат.
  4. Преостанатите семиња не ги фрлајте во природата.
  5. Не е погодно за компостирање.
  6. Чувајте го подалеку од дофат на деца.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img