Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

26.8 C
Skopje
Saturday, July 13, 2024

More
  домаАгро советиМолибденот им помага на растенијата да растат

  Молибденот им помага на растенијата да растат

  petel baner

  Молибденот е одговорен за врзување на азот од воздухот. За нормален раст и развој на растенијата потребни се макро и микроелементи. Растенијата делумно ги земаат од природата, а остатокот им ги даваме преку ѓубрење.

  Молибденот (Mo) е еден од микроелементите кој заедно со железото, манганот, борот, цинкот и бакарот се смета за есенцијален во исхраната на растенијата. Сепак не му е посветено доволно внимание. Молибденот е дел од хлоропластот на растението, па затоа е важен фактор во фотосинтезата. Покрај тоа, го регулира транспортот на железо низ растението и придонесува за апсорпција на азот формиран од мешунките. Количеството на молибден во почвата е многу мало, но и потребите на растенијата од молибден не се големи. Ова во никој случај не треба да се сфати како тврдење дека молибденот не е суштински за животот на растенијата. Неговиот недостаток доведува до големи нарушувања во животот на растенијата.

  agrounik

  Молибденот им помага на растенијата да го транспортираат железото (Fe)

  Во алкалните почви, количините на молибден обично се доволни за исхрана на растенијата. Меѓутоа, во почвите кои се кисели, количината на достапниот молибден не е доволна за исхрана на растенијата. Затоа некои од нив не можат да се одгледуваат на овие почви (на пр. луцерка). Тоа значи дека растенијата кои немаат доволно молибден не го искористуваат целосно азотот и не синтетизираат протеини, а без него нема раст на растенијата.

  Недоволните количини на молибден го спречуваат врзувањето на азот од атмосферата, па растенијата не можат да се хранат со овој елемент на гореспоменатиот начин. Молибденот е вклучен во структурата на ензимите кои ги намалуваат нитратите и исто така во структурата на ензимите кои го врзуваат азот од воздухот. Имено, се работи за комплексен систем за фиксација на азот наречен нитрогеназа. Во отсуство на молибден, листовите на растенијата стануваат маргинално хлоротични со валани или конусни рабови. Количините на молибден за исхрана на растенијата не се големи, па често е доволно да се натопи семето во раствор од некоја сол што содржи молибден за да се задоволат потребите на растенијата. Ова не е случај само со молибденот, бидејќи е можно да се обезбедат потребните количини на други микроелементи кои се важни за растот и развојот на растенијата.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Растенија чувствителни на дефицит на молибден: зелка, брокула, карфиол, зелена салата, грашок, спанаќ, домати, луцерка, детелина, соја, тутун, винова лоза.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img